7 заборон у Яблучний Спас: що не можна робити в народне свято 6 серпня

Народне свято 6 серпня відоме під назвою Преображення Господнє, Яблучний Спас, Другий Спас, Борис і Гліб літні.

Православна церква України 6 серпня за новим стилем відзначає велике свято Преображення Господнє. У народі це торжество відоме під назвою Яблучний Спас.

Народне свято 6 серпня багате на давні традиції. З цього дня українці починали збирати і їсти яблука. З ними готували випічку та консервацію на зиму. Але перед цим яблука, а також інші сезонні фрукти й овочі освячували в храмах. У молитві дякували Богові за гарний урожай.

Яблучний Спас у давні часи вважався переломом літа. У свято 6 серпня українці проводжали літо і зустрічали осінь. На столі цього дня обов’язково були яблука, мед і хліб із зерна нового врожаю. До хати також заносили сніп сіна.

У полях до свята збирали цілющі трави – пижмо, деревій, ромашку, полин, материнку, волошки, дикий мак. Часто рослини освячували в церкві разом із фруктами. Потім їх засушували і в майбутньому використовували в народній медицині.

За старим стилем 6 серпня вшановували князів Бориса і Гліба, на честь яких в Україні побудовано багато храмів. За давніми віруваннями, до Дня Бориса і Гліба остаточно дозріває пшениця і ячмінь. Однак на полі з поваги до святих селяни не працювали. До того ж на початку серпня часто йшли дощі та грози, які робили роботу неможливою.

6 серпня – знак Зодіаку

Народжена людина 6 серпня за знаком Зодіаку – Лев. Така людина дуже розумна, відповідальна, працьовита, не боїться ніякої роботи. Вона оптимістична і доброзичлива. Важко переносить поразки і ненавидить, коли її порівнюють з іншими. Іменинник цього дня любить жити в чистоті і комфорті, але дуже не любить прибирання і роботу по дому.

Що не можна робити 6 серпня

За народними прикметами в Яблучний Спас не можна:

  1. працювати на городі та в полі;
  2. їсти м’ясо, молочні продукти і яйця (триває Успенський піст);
  3. рубати дерева і заготовляти дрова;
  4. ображати тварин, грубо з ними поводитися і підвищувати голос;
  5. ходити з розпущеним волоссям жінкам;
  6. довіряти незнайомцям і впускати їх у дім.

Також у це народне свято не можна сваритися з рідними навіть через дрібниці, ображати їх і згадувати старі образи, інакше стосунки надовго зіпсуються.

Прикмети погоди 6 серпня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Ранковий дощ віщує жарку і ясну погоду.
  • Яка погода сьогодні, такою вона буде і в другій половині серпня.
  • З осики летить пух – пора йти в ліс за ранніми грибами.
  • Якщо до полудня не висохла роса, то скоро будуть грози.
  • Курки сидять в курнику і не виходять на вулицю – скоро піде дощ
  • Південний вітер в цю дату віщує затяжну негоду
  • Якщо на вулиці не видно комах, то скоро піде дощ.
  • Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.
  • Джерело інформації: https://www.unian.ua/lite/holidays/preobrazhenie-gospodne-2024-pozdravleniya-i-kartinki-12714894.html