Вступники на контракт можуть отримати грант, який покриє частину вартості навчання в Чернівецькому університеті

Цьогоріч абітурієнти Чернівецького національного університету, які навчатимуться на контракті й здобувають першу вищу освіту, зможуть отримати державний грант. Йдеться про суму від 15 тисяч гривень, яка покриє частину вартості навчання.

“Студент подає заявку, ці гроші зараховуються на спеціальний рахунок. З цього рахунку студент може лише сплатити за навчання, тобто не може ні поповнити цей рахунок, ні зняти готівку”, — каже Білоскурський.

Хто може податися на грант

Отримати грант може абітурієнт, який:

  • вступає на бакалаврат або магістра медичного, ветеринарного, фармацевтичного спрямування після школи або коледжу;
  • вступає на денну або дуальну форму навчання на контракт;

Є два види грантів. Вступники із результатом національного мультипредметного тесту від 150 балів з будь-яких двох предметів можуть отримати грант першого рівня — 15 тисяч гривень. Водночас зробити це можуть не всі.

Абітурієнти, які вступають, наприклад, на правознавство, журналістику, економічні спеціальності, можуть скористатись лише грантом другого рівня, тобто отримати 25 тисяч гривень, каже Білоскурський. Їх результати тестування мають бути від 170 балів.

Крім того, за словами Білоскурського, є спеціальності, які держава особливо підтримує. Для них сума гранту буде більшою й залежатиме від коефіцієнтів. Наприклад, вступники за спеціальностями біологія, педагогіка, інженерія, архітектура та будівництво, які склали НМТ на понад 150 балів, можуть отримати 22 500 гривень гранту. Повний перелік спеціальностей, яким встановили коефіцієнти, оприлюднили на сайті Міністерства освіти.

Як податися на грант

Вступник може податись на грант після того, як його зарахують на обрану навчальну програму в університеті. Для цього потрібно подати заяву через свій електронний кабінет. Це можна зробити від 5 вересня до 31 жовтня.

Якщо заяву схвалять, то абітурієнту потрібно підтвердити свою особу у “Дії”, а потім обрати у застосунку послугу з отримання гранту. Опісля — відкрити у банку рахунок, куди надійдуть гроші.

Якщо вступник – неповнолітній, то запит на отримання гранту має подати один з батьків або законний представник.

Гроші з гранту виплачуватимуть протягом всього терміну навчання. Водночас сума залежатиме від рівня інфляції в країні, каже Білоскурський.

Джерело інформації: https://suspilne.media/chernivtsi/