Громадянин України перебуваючи в пп «Порубне» надав інспектору прикордонного контролю неправомірну вигоду

Надання неправомірної вигоди співробітниками прикордонної служби.

Не дивлячись на суворість покарання за надання неправомірної вигоди службовій особі повідомлення про вчинення громадянами злочинів вказаної категорії продовжують надходити.

Так, громадянин України 13 квітня 2022 року близько 16:50 год, перебуваючи в контрольно – пропускному пункті «Порубне» в с. Тереблече Чернівецького району, під час проходження паспортного контролю, усвідомлюючи, що в державі діє режим воєнного стану та обмеження щодо виїзду чоловіків за кордон, з метою виїзду за межі України, діючи з прямим умислом, надав інспектору прикордонного контролю разом з паспортом неправомірну вигоду в сумі 100 доларів США.

Таким чином, своїми умисними діями, громадянин вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 369 КК України, а саме надання службовій особі неправомірної вигоди за вчинення службовою особою                           в інтересах того, хто надає таку вигоду, дій з використанням наданої їй влади чи службового становища.

Під час досудового розслідування між прокурором у кримінальному провадженні та підозрюваним за участю захисника укладено угоду про визнання винуватості.

В подальшому судом вищевказана угода затверджена, обвинуваченому призначено узгоджене сторонами покарання, неправомірна вигода конфіскована в дохід держави.

Маріус Поп Прокурор Герцаївського відділу Чернівецької окружної прокуратури

 

За підроблення та використання завідомо підроблених документів наступає покарання.

З метою незаконного перетину державного кордону України громадяни вдаються до різних дій.

Так, обвинувачений, усвідомлюючи те, що він є військовозобов`язаним та підлягає мобілізації відповідно до чинного законодавства, з метою ухилення від військового обліку та незаконного перетину державного кордону України у воєнний час, перебуваючи по місцю свого проживання, маючи умисел на підроблення офіційного документа, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією та який підтверджує право на виїзд з України під час дії воєнного стану, за допомогою технічного засобу (принтера) виготовив рішення одного з міських судів нашої держави щодо позбавлення батьківських прав матері дітей, та рішення цього ж суду про розірвання шлюбу,  шляхом внесення неправдивих відомостей до них, графічного зображення відтиску печатки суду, яким вони нібито видані, та після чого за допомогою синьої кулькової ручки здійснив на них підпис з метою надання вказаним документам вигляду достовірності.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, 03 травня 2022 року обвинувачений, усвідомлюючи те, що він є військовозобов`язаним та підлягає мобілізації відповідно до чинного законодавства, з метою ухилення від військового обліку та незаконного перетину державного кордону України               у воєнний час, під час перевірки документів в контрольно-пропускному пункті відділу прикордонної служби «Порубне» пред`явив інспектору прикордонної служби вищевказані завідомо підроблені офіційні документи. Однак, вказаного громадянина не було оформлено до виїзду за межі України через виявлення ознак фіктивності наданих ним документів службовими особами прикордонної служби.

Таким чином, вищевказаними діями громадянин вчинив кримінальні проступки, передбачені ч. 1 ст. 358, ч. 4 ст. 358 КК України, а саме: підроблення інших офіційних документів, які видаються установою,                         яка має право видавати такі документи, і які надають права, з метою використання їх підроблювачем та використання завідомо підроблених документів.

Прокурорами Герцаївського відділу Чернівецької окружної прокуратури кримінальне провадження за даним фактом направлено для розгляду по суті                 до суду.

Відповідно до судового рішення громадянин визнаний винним у вчиненні вищевказаних кримінальних правопорушень та йому призначено покарання відповідно до закону.

Максим Бежан начальник Герцаївського відділу Чернівецької окружної прокуратури