Вироком Глибоцького районного суду громадянина визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення

За незаконну порубку дерев у лісах – кошти до бюджету

Герцаївський відділ Чернівецької окружної прокуратури вживає заходів        до стягнення коштів до бюджетів різних рівнів у випадках, визначених законом.

Так, непоодинокими є випадки вчинення громадянами кримінальних правопорушень, внаслідок яких заподіяно збитки державі.

Правопорушники, крім кримінальної відповідальності у даному випадку, несуть і цивільну відповідальність відповідно до вимог чинного законодавства.

Так, вироком Глибоцького районного суду громадянина визнано винним              у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України, та йому призначено покарання у виді штрафу в розмірі 17 000 гривень.

Встановлено, що вказаний громадянин у березні 2021 року без передбаченого законом дозволу, в порушення вимог Лісового кодексу України, незаконно, без спеціального дозволу, який посвідчується відповідним документом, виданим уповноваженим органом, діючи умисно, знаходячись                в лісі, за допомогою бензопили здійснив рубку чотирьох сироростучих дерев, що заподіяло істотну шкоду, та спричинив матеріальну шкоду на загальну суму 39 309 грн.

Оскільки місце вчинення даного кримінального правопорушення знаходилося в адміністративних межах однієї з сільських рад, кошти за шкоду, завдану протиправними діями правопорушника, повинні зараховуватись на рахунок вказаної сільської ради відповідно до вимог чинного законодавства.

У зв’язку з цим, Чернівецькою окружною прокуратурою в інтересах держави в особі сільської ради пред’явлено позовну заяву до правопорушника.

Глибоцький районний суд задовольнив позовні вимоги прокуратури                    в повному обсязі та стягнув з вказаного громадянина шкоду, заподіяну незаконною порубкою дерев, в сумі 39 309 грн. В подальшому відповідач                    у справі сплатив до бюджету заподіяні ним збитки.

Анатолій ЧЕВКА Прокурор Герцаївського відділу Чернівецької окружної прокуратури