За залишення в небезпеці – кримінальна відповідальність

    Відповідно до статті 135 Кримінального кодексу України покарання наступає за,зокрема,   завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження, внаслідок безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги мав змогу надати їй допомогу та сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан.
   На території нашого району, дедалі частіше виникають випадки нехтування громадянами правил дорожнього руху і елементарних правил надання першої медичної допомоги, а причиною того виступає неправомірне водіння у стані алкогольного сп’яніння та неуважність на дорозі.
   Так, мешканка нашого району,  перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння та керуючи автомобілем, рухалася по вулиці напрямку центра селища. Наближаючись до будівлі, яка освітлюється міським електроосвітленням, водій допустила  наїзд в межах своєї смуги руху на пішохода, який раптово вийшов на проїжджу частину дороги. В результаті даної дорожньо-транспортної пригоди  потерпілий  у відповідності до висновку судово-медичної експертизи отримав тілесні ушкодження, які відносяться до тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості, як такі, що призвели до тривалого розладу здоров’я. Однак,  водій, маючи реальну можливість вжити можливих заходів для надання потерпілому першої медичної допомоги, викликати карету швидкої медичної допомоги, або ж відправити потерпілого до лікувального закладу, чи самій відвезти потерілого в медичний заклад, не виконала свого законного обов’язку та не переконавшись, чи потребує потерпілий допомоги після вчинення нею дорожньо-транспортної пригоди, з місця події зникла, чим поставила потерпілого в небезпечний для життя стан.
Таким чином, вказаними діями дана особа вчинила кримінальне правопорушення, передбачене  ч.1 ст. 135 КК України – тобто завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження, внаслідок безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги, мав змогу надати їй допомогу та сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан.
  На підставі викладених обставин суд ухвалив визнати винною особу у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.135 КК України і призначити їй міру покарання у виді одного року позбавлення волі.
Звільнити від покарання  громадянку на підставі п.«в» ст.1 Закону України «Про амністію у 2016 році» від 22 грудня 2016 року. Також було ухвалено стягнути з обвинуваченої  на користь потерпілого майнову шкоду в розмірі 29782 грн. 66 коп., завдану злочином моральну шкоду в розмірі 7 000  грн.
   Отже, дотримуючись принципу гуманізму, який на сьогодні є одним з основоположних принципів побудови розвиненого демократичного суспільства, кожна цивілізована держава прагне виявляти максимальну увагу до тих громадян, які з різних причин позбавлені можливості піклуватися про себе самостійно. Для реалізації цього завдання необхідна активна участь усіх членів суспільства. Не випадково принцип взаємодопомоги, що є основою існування людства, був закріплений у правилах людського співіснування як невід’ємна норма поведінки людей вже з моменту появи найперших суспільних утворень.
Ігор Димчук  Прокурор
Сторожинецької місцевої прокуратури