14 червня – Всесвітній день донора крові

14 червня 2020 року відзначається Всесвітній день донора крові – щорічне свято на честь людей, які добровільно і безоплатно здають свою кров заради порятунку людських життів.

Свято було встановлено 23 травня 2005 року на 58-й сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я в Женеві (Швейцарія). Дата святкування обрана на честь дня народження вченого, лауреата Нобелівської премії Карла Ландштайнера, який відкрив групи крові людини і зробив перший крок до переливання донорської крові.

Кампанія з нагоди Всесвітнього дня донора 2020 року, присвячена темі «Безпечна кров рятує життя» і має гасло «Здавати кров в ім’я здорового світу». В центрі уваги кампанії – особистий внесок кожного донора в охорону здоров’я людей навколо. Донорство крові потрібне світу, оскільки забезпечує доступ окремих пацієнтів і населення загалом до якісної та безпечної крові та її продуктів як у звичайному житті, так і в періоди надзвичайних ситуацій.

Служба крові – невід’ємна складова частина системи охорони здоров’я та національної безпеки будь-якої країни світу. Впровадження у медичну практику сучасних методів лікування, розширення обсягів високотехнологічних оперативних втручань, зростання кількості потерпілих від аварій, надзвичайних ситуацій потребує від служби крові збільшення об’ємів заготівлі крові та її компонентів.

Крім того, донорська кров необхідна для регулярного переливання пацієнтам, які страждають такими захворюваннями як таласемія, серповидноклітинна анемія, а також для виготовлення компонентів – факторів згортання крові для хворих на гемофілію.

Сьогодні лише в 62 країнах світу національні запаси крові забезпечуються на 100% добровільними безоплатними донорами. Тому, одним із головних пріоритетів діяльності Всесвітньої організації охорони здоров’я – до 2020 р. отримувати у всіх країнах світу необхідні запаси крові від добровільних неоплачуваних донорів.