Санітарно-епідемічна ситуація з гострих кишкових та зоонозних інфекцій на території Чернівецької області за 2019 рік

За 12 місяців минулого року на території Чернівецької області рівень інфекційної захворюваності без врахування носіїв, грипу та гострих респіраторних інфекцій в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року знизився на 1,62%, за рахунок повітряно-крапельних інфекцій. На території області не зареєстровано випадків захворювання людей на сказ, сибірку, бруцельоз, туляремію, орнітоз, лістеріоз.

На протязі 12 місяців 2019 року в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року спостерігається ріст захворюваності на гастроентероколіти встанов-леної та не встановленої етіології   на 10,6% та 14,1%  відповідно.

За 12 місяців ріст захворюваності на гастроентероколіти встановленої етіології відмічається в Сторожинецькому, Заставнівському, Кіцманському, Глибоцькому та Новоселицькомурайонах.

На фоні загального зниження захворюваності на гострі кишкові інфекції в області за 12 місяців спостерігається не благополучна тенденція до збільшення захворюваності в Сторожинецькому, Заставнівському, Глибоцькому,  Новосе-лицькому та Кіцманському районах.

Одночасно, ріст захворюваності на гастроентероколіти не встановленої етіології відмічається в Глибоцькому, Кіцманському, Новоселицькому  та Вижницькому районах.

Викликає занепокоєння збільшення рівня захворюваності на ротавірусний ентерит на 5,7%. В порівнянні з аналогічним періодом 2018 року ріст на 6 випадків, зафіксований в Заставнівському, Новоселицькому районах та               м. Чернівці.

На інших адміністративних територіях відмічаються зниження рівня захворюваності або тільки спорадичні поодинокі випадки захворювання на ротавірусний ентерит.

Спостерігається суттєвий ріст рівня захворюваності на сальмонельозні інфекції в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року (+106 випадків або 91%), значний ріст захворюваності на сальмонельозні інфекції зареєстрований в Путильському районі (в 40 разів) за рахунок спалаху сальмонельозу в закладі громадського харчування.

За 12 місяців 2019 року зафіксовано зниження на 5 випадків захворю-ваності на лептоспіроз, зареєстровано 14 випадків захворювання серед людей, проти 19 за аналогічний період 2018 року. Найбільше випадків захворювання зареєстровано в Хотинському, Новоселицькому районах та м. Чернівці.

За 12 місяців 2019 року в порівняні з 2018 роком продовжується тенденція збільшення рівня захворюваності на туберкульоз органів дихання, рівень захворюваності збільшився на 24,1%, з них лабораторно підтверджено – 26,5%.

Захворюваність в основному формується за рахунок  Сторожинецького, Путильського та Хотинського районів.