Глибоцька лікарня отримає допомогу від Японії

За гроші виділені японським урядом придбають медичне обладнання для новонароджених

Японія є хорошим другом України. На користь цих слів говорить, перш за все, та постійна підтримка, яку країна сонця, що сходить надає нашій державі. Зокрема, з початку встановлення дипломатичних відносин Японія виділила Україні допомогу на загальну суму у 3,1 мільярдів доларів.
Одним із напрямків допомоги є програма «Кусаноне», в рамках якої, починаючи з 2002 року, уряд Японії профінансував в Україні 139 проектів на суму близько 10 мільйонів доларів. Вони були втілені у сферах охорони здоров’я, освіти, соціального захисту.
Приємно, що серед проектів, які будуть реалізовуватись у 2019 році за програмою «Кусаноне» є і проект, який пов’язаний із нашим районом, а якщо бути точнішим із Глибоцькою районною лікарнею. Він носить назву «Проект модернізації медичного обладнання в Глибоцькій центральній районній лікарні Чернівецької області» і, за словами головного лікаря Івана Шкробанця, завдяки йому буде закуплено інкубатор для новонароджених, апарат штучної вентиляції легень для новонароджених, відкриту реанімаційну систему для новонароджених, фетальний монітор, портативний медичний пульсометр, насос шприцевий.
Загалом же було розглянуто близько 500 заявок, але фінансування у 2019 році отримали лише 12 із них, серед яких, власне, і Глибоцька районна лікарня. Інших проектів з Чернівецької області немає, а загальна сума, яку уряд Японії виділить Україні у цьому році за програмою «Кусаноне» становить близько 800 тисяч доларів.
Окрім Глибоцької лікарні, завдяки японцям будуть реалізовуватись проекти у Херсонській, Харківській, Чернігівській, Волинській, Рівненській, Тернопільській, Черкаській, Вінницькій та Київській областях. Вісім із них стосуються медичної галузі, три — соціального захисту і ще один — освітньої сфери.
Урочиста церемонія підписання грантових угод відбулась у п’ятницю, 22 березня, у Києві. В ній взяв участь Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Такаші Кураі, а Глибоцьку лікарню представив головний лікар Іван Шкробанець.

Георгій СЕМЕНЮК.

На знімку: під час урочистостей з нагоди підписання грантових угод у рамках програми «Кусаноне».

Фото зі сайту kiev.informator.ua