14 березня – День Євдокії

  • Із цим святковим Днем у народі пов’язано багато народних прикмет і вірувань. Зокрема, якщо на Євдоху вітер із теплого краю, то буде гарне літо і навпаки. Або якщо курка на Євдоху нап’ється, то на Юрія вівця напасеться.

У давньому народному побуті «Явдохи» – не тільки перший день весни, але й перший день нового року, адже в наших предків рік починався з 1 березня («Явдохи» за ст. стилем). Відтак аж до XV століття на Явдохи наші предки відзначали Новий рік.

Вважалося, що свята Євдокія зберігає ключі від весняних вод, таких потрібних для майбутнього врожаю. Цього дня прокидається від зимової сплячки бабак, виходить на світ, свище три рази, а потім знову лягає на другий бік і так спить аж до  Благовіщеня. І ховрашок, кажуть, перевертається на інший бік. Отож люди виходили в поле, особливо в степовій Україні, щоб почути той посвист.

Щиро вітаємо всіх Євдокій району та бажаємо щастя, здоров’я, усіх гараздів. Серед них і директору Глибоцького територіального центру Євдокію Максимюк, котра 9-го березня відсвяткувала свій день народження.