Надання неправомірної вигоди карається Кримінальним кодексом України!

Відповідно до статті 369 Кримінального кодексу України покарання наступає за пропозицію чи обіцянку службовій особі надати їй або третій особі неправомірну вигоду, а так само надання такої вигоди за вчинення чи невчинення службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає таку вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища.

На території нашого району непоодинокими є випадки реєстрації злочинів даної категорії.

Так, громадянин України, перебуваючи на території пункту пропуску для міжнародного автомобільного сполучення «Порубне-Сірет» в                            с. Тереблече Глибоцького району та перетинаючи  державний кордон України на виїзд з України до Республіки Румунія на автомобілі «BMW», надав службовій особі, а саме інспектору відділу прикордонної служби «Порубне» Чернівецького прикордонного загону, достовірно усвідомлюючи, що він є службовою особою та представником влади і знаходиться при виконанні службових обов’язків, неправомірну вигоду гроші в сумі 50 євро за невчинення останнім в його інтересах  дій з використанням наданої йому влади та службового становища щодо відмови у перетині державного кордону через відсутність встановлених законом документів, підтверджуючих право користування та власності на даний транспортний засіб.

Під час досудового розслідування підозрюваний уклав з прокурором угоду про визнання винуватості, яка затверджена Глибоцьким районним судом, даний громадянин визнаний судом винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 369 КК України, та йому призначено покарання у виді штрафу.

Слід пам’ятати, що надання неправомірної вигоди карається згідно ст.369 КК України штрафом від п’ятисот до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Світлана Гуцуляк  – Прокурор Сторожинецької місцевої прокуратури