В Україні створена Єдина помісна православна автокефальна церква

15 грудня 2018 року увійде в історію України як день створення Єдиної православної церкви.

Вітаємо всіх громадян України зі створенням Єдиної помісної православної автокефальної церкви та обрання керівником помісної православної церкви в Україні митрополита УПЦ КП Епіфанія (в миру Думенко Сергій Петрович). Він був “правою рукою” Філарета в церковному управлінні Української православної церкви Київського патріархату.
Народився 3 лютого 1979 року у селі ВовковеІванівського району , Одеської області. Дитинство та шкільні роки пройшли в селі Стара Жадова Сторожинецького району Чернівецької області. У 1996 році закінчив Старожадівську середню школу І-ІІІ ступенів та поступив на навчання в Київську духовну семінарію, яку закінчив в 1999 році за першим розрядом. В тому ж 1999 році поступив до Київської духовної академії, яку закінчив у 2003 році. Захистив кандидатську дисертацію на кафедрі церковного права, йому присвоєно науковий ступінь кандидата богословських наук. Згодом захистив докторську дисертацію і є доктором богословських наук

Стажувався в Афінському національному університеті на Філософському факультеті.

Його кар’єра досить стрімка.

2003 по 2005 роки обіймав посаду секретаря-референта Рівненського єпархіального управління та особистого секретаря митрополита Рівненського і Острозького Даниїла. Був редактором Інтернет-проекту офіційного друкованого органу Рівненської єпархії.

А вже з 2008 року призначений секретарем патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

У 2017 році став митрополитом Переяславським і Білоцерківським.

Митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній — постійний член Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату.

Дитинство та шкільні роки пройшли в селі Стара Жадова Сторожинецького району Чернівецької області. 1996 року закінчив Старожадівську середню школу.
Наразі у Старій Жадові мешкає матрі та двоє братів митрополита Епіфанія.

Односельчани кажуть, що сім’я живе на околиці села. Будинок звичайної сільської сім’ї, одноповерховий, але ретельно доглянутий. І він зовісім не змінився після того, як Епіфаній став митрополитом у Києві.

“На віллу не перетворився”, – жартують у селі.

“Молодші брати будівельники, їздять на заробітки. Мама Віра Василівна не працює, живе з молодшим сином. Звичайна сім’я. Обробляють город, мають господарство. Мама, по можливості, ходить до церкви Українського патріархату.