ЯК УЧАСНИКУ АТО ОТРИМАТИ ЗЕМЕЛЬНУ ДІЛЯНКУ

На виконання Плану роботи Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги та в рамках проведення правопросвітницької кампанії «Права захисника» присвяченої до Дня захисника відділ «Глибоцьке бюро правової допомоги» Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги підготував пам’ятку стосовно однієї із соціально-правових гарантій (пільг) учасників бойових дій – першочергове право на отримання земельної ділянки.

Учасники бойових дій та особи, прирівняні до них, мають право на першочергове відведення у власність або користування земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва (для городництва – у користування).

Земельний кодекс України регламентує основні питання надання (передачі) земельних ділянок учасникам АТО та іншим пільговикам. Питання розподілу й надання житлових приміщень регулюється Житловим кодексом Української РСР (зі змінами та доповненнями) та Правилами обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм житлових приміщень в Українській РСР, затвердженими постановою Ради Міністрів УРСР та Укрпрофради від 11.12.1984 р. № 470.

Учасники АТО можуть отримувати ділянки з земель державної власності (в межах  областей) або комунальної власності (в межах населених пунктів) у таких розмірах:

  • для ведення фермерського або особистого селянського господарства – не більше ніж 2,0 гектара;
  • для ведення садівництва – не більше ніж 0,12 гектара;
  • для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки) у селах – не більше ніж 0,25 гектара, не більше ніж 0,15 гектара – в селищах та не більше ніж 0,10 гектара – у містах;
  • для індивідуального дачного будівництва – не більше ніж 0, 10 гектара;
  • для будівництва індивідуальних гаражів – не більше ніж 0, 01 гектара.

           Особа може скористатися правом на безкоштовну приватизацію землі по кожному з видів цільового призначення.

Куди звертатися і з якими документами для отримання земельної ділянки?

  • для отримання ділянок земель комунальної власності – до сільських, селищних, міських рад;
  • для отримання ділянок земель державної власності – до районних держадміністрацій;
  • для отримання земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у власність або у користування для всіх потреб – до Центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин (його територіальних органів).

До уповноваженого органу (згідно з приналежністю обраної ділянки) необхідно подати такі документи:

  • клопотання довільної форми, в якому зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри (в межах норм);
  • графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки (наприклад, викопіювання з кадастрової карти);
  • погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб);
  • копія посвідчення УБД, або копія довідки про участь в АТО, або витяг з наказу;
  • копія паспорта та копія ідентифікаційного номера.

Після отримання необхідного пакету документів відповідний орган протягом строку не більше одного місяця розглядає клопотання і надає дозвіл або відмову на розробку проекту землеустрою.

Розробка проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки здійснюється за замовленням громадян суб’єктами господарювання, що є виконавцями робіт із землеустрою згідно із законом, у строки, що обумовлюються угодою сторін.

Після розробки проект землеустрою узгоджується з місцевим управлінням земельних ресурсів (за місцезнаходженням ділянки).

Погоджений проект землеустрою надсилається відповідному органу виконавчої влади або місцевого самоврядування (якому до цього направлявся пакет документів для отримання ділянки), який протягом строку не більше ніж 2 тижні з дня отримання проекту (а якщо необхідно провести обов’язкову землевпорядну експертизу – після отримання позитивного висновку такої експертизи) приймає рішення щодо затвердження проекту землеустрою і передання земельної ділянки у власність.

 

Додаткову інформацію з цього питання можна отримати звернувшись до Глибоцького бюро правової допомоги Чернівецького МЦ БВПД за адресою смт. Глибока, вул. Борцям за волю України, 2а або телефонуйте за номером 2-41-40. Також можна скористатися послугою Skype набравши «Глибоцьке бюро правової допомоги», або «[email protected]»

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103 (дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).

 

Відділ «Глибоцьке бюро правової допомоги»