Зброя –це сукупність технічних пристроїв та засобів

 

Зброя застосовується для ураження живої сили противника, його техніки, спорудження та інших цілей під час ведення Бойових Дій, проте вона використовується у місцях далеких від бойових, що тягне за собою загрозу життю та здоров’ю людей. Не рідко зустрічаються випадки вивезення засобів ураження зі сходу України в інші регіони. Хоча незаконне зберігання, використання вогнепальної зброї чи інших засобів ураження, особливо у ситуації, яка склалася в країні, є серйозними порушеннями вимог законодавства України, за які передбачена кримінальна відповідальність.
Так, відповідно до статті 263 Кримінального кодексу України людина несе кримінальну відповідальність за:
Носіння, зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу -караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.
Носіння, виготовлення, ремонт або збут кинджалів, фінських ножів, кастетів чи іншої холодної зброї без передбаченого законом дозволу -караються штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.
Відповідно до ч. 3 ст. 263 передбачене звільнення від кримінальної відповідальності за незаконні дії зі зброєю бойовими припасами, вибуховими речовинами чи пристроями передбачені ч. 1 або 2 ст. 263. Його єдиною умовою є добровільне здавання органам влади зброї, бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв.
Багато учасників АТО та ООС, а також волонтерів, перебуваючи в  зоні військових дій, намагаються залишити собі «сувеніри» з війни у вигляді гранат, патронів, вибухових пристроїв. Повертаючись додому вони везуть їх до своїх домівок не зважаючи на небезпеку для себе, своїх рідних та оточення.
Зброя повинна застосовуватись для боротьби з окупантами, тому хто зробив таку помилку має можливість її здати до правоохоронних органів, що дозволить уникнути від кримінальної відповідальності та убезпечити своє оточення від небезпечних наслідків незаконного поводження зі зброєю