Ухилення від проходження військової служби та мобілізації, за подій які відбуваються в Україні на сьогодні є дуже актуальними

За ухилення від призову на мобілізаціюпередбаченакримінальна відповідальність за наступними статями Кримінального кодексу України:

-стаття 335 «Ухиленнявід призову на строкову військову службу за призовом осіб офіцерського складу»

Ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу – карається обмеженням волі на строк до трьох років.

-стаття 336 «Ухилення від призову за мобілізацією»

Ухилення від призову за мобілізацією – карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

– стаття 337 «Ухилення відвійськового обліку або спеціальних зборів»

  1. Ухилення військовозобов’язаного від військового обліку після попередження, зробленого відповідним військовим комісаріатом, – карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців.
  2. Ухилення військовозобов’язаного від навчальних (чи перевірних) або спеціальних зборів – карається штрафом до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.

Як бачимо правопорушення, зазначені вище, можуть каратись накладенням штрафу, а можливо і потрапити до в’язниці на строк до п’яти років.

У Глибоцькому районі є військовозобов’язані, які категорично відмовляються від призову за мобілізацією, або ухиляються від військового обліку або спеціальних зборів. Так протягом 5 місяців  2018 року за результатами досудового розслідування 5 кримінальних проваджень щодо 5 осіб які не бажали йти на службу в Збройні сили України або ухилялись від спеціальних зборів направлені до суду.

По всіх вищевказаних особах судом ухвалено обвинувальні вироки.

 

Виконувач обов’язків керівника

Сторожинецької місцевої прокуратури

молодший радник юстиції                           О. Мельничук