До уваги орендарів водних об’єктів

У відповідності до законодавчих актів України водні ресурси є об’єктами права власності українського народу, а права власника здійснюють органи державної влади та місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією та законами України.

Так, з питань використання водойм в Україні діє Конституція України,  Водний кодекс України,  Закон України “Про аквакультуру”.   У відповідності до цих законодавчих актів водні ресурси є об’єктами права власності українського народу.

Зокрема ст. 47 Водного кодексу України визначає, що загальне водокористування здійснюється громадянами України для задоволення їх потреб безкоштовно, без закріплення водних об’єктів за окремими особами та без надання відповідних дозволів.

У статті перелічені деякі основні потреби громадян, до яких входять купання, плавання на човнах, водопій тварин, любительське і спортивне рибальство.

Згідно вимог ст.51 Водного кодексу, водні об’єкти надаються в користування на умовах оренди без обмеження права загального водокористування, крім випадків, визначених законом. Заборона загального водокористування водними об’єктами, наданими в користування на умовах оренди, та їх нецільове використання є підставою для розірвання договору оренди.

Глибоцька селищна рада звертає увагу орендарів водних об’єктів на зобов’язання забезпечення безперешкодного та безоплатного доступу громадян до водойм для загального водокористування із дотриманням вимог Водного кодексу України  (статті 47 та 88), Земельного кодексу України (статті 60 та 61).

Джерело: https://hlyboka-gromada.gov.ua/