Вчинив не тільки самовільну рубку лісо деревини, а й спробу незаконного переправленні осіб через Державний кордон України

Глибоцьким відділом Чернівецької окружної для розгляду до Сторожинецького районного суду скерований обвинувальний акт за обвинуваченням особи у вчиненні у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 246 (незаконна порубка дерев у лісах, що заподіяла істотну шкоду, вчинену за попередньою змовою групою осіб), ч. 3 ст. 332 КК України (сприяння у незаконному переправленні осіб через державний кордон України порадами, вказівками, наданням засобів, вчинене щодо кількох осіб, за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів).

Так, досудовим розслідуванням встановлено, що 19.04.2024 обвинувачений, діючи за попередньою змовою із невстановленою особою, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на незаконну порубку дерев, без передбаченого законом дозволу, в порушення вимог ст.ст. 4, 24, 67, 68, 69 Лісового Кодексу, порушуючи встановлений порядок охорони, раціонального використання та відтворення лісу, незаконно без спеціального дозволу, за допомогою бензопили здійснив рубку одного дерева породи дуб (сироростучий), чим вчинив незаконну порубку дерев у лісах, що заподіяло істотну шкоду, та спричинив Петровецькій сільській раді матеріальну шкоду на загальну суму 47587,80 грн.

Окрім того, обвинувачений вчинив злочин, пов’язаний із незаконним переправленням осіб через державний кордон України, при цьому з метою реалізації свого злочинного умислу вступив у попередню злочинну змову з невстановленими особами матеріали відносно яких виділенні в окреме кримінальне провадження.

Так, невстановлені на даний час особи, матеріали відносно яких виділені в окреме кримінальне провадження, підшукали двох чоловіків призовного віку з числа громадян України, які бажали незаконно перетнути державний кордон України. При цьому невстановлені особи узгодили із ними оплату за вказані незаконні послуги  у сумі 12000 доларів США.

В подальшому, обвинувачений здійснив перевезення ухилянтів від військової служби із м. Чернівці до лінії розмежування державного кордону України із Республікою Румунія в межах с. Біла Криниця Чернівецької області, і по дорозі провів інструктаж, надав поради, вказівки та засоби з метою сприяння у незаконному переправленні їх через державний кордон України поза межами пункту пропуску.

Ухилянтів під час здійснення руху в напрямку 809 прикордонного знаку на околицях с. Біла Криниця Чернівецької області на відстані 300 метрів до державного кордону затримано прикордонним нарядом відділення інспекторів прикордонної служби 31 прикордонного загону.

 

Начальник Глибоцького відділу

Чернівецької окружної прокуратури                                           Ігор ДИМЧУК