ЦІЛЮЩИЙ МЕД, ЖИВА ВОДА І МОВ КАРТИНА З НЕБЕС ГОСПОДНІХ

19 серпня  День пасічника

Якось в ранньому дитинстві маленький Степан ненароком підгледів, як один із сусідів столовою ложкою куштував із банки пахучий мед. Хлопчина осторопів від подиву: хіба можлива така розкіш, адже йому так хотілося бодай язиком полизати цю смакоту. Звісно, він не посмів попросити сусіда поділитися з ним цією смакотою, однак, вже тоді дав собі слово – виросту і обов’язково заведу вулики.

… Нині, коли спливло понад пів століття з того моменту, Степан Лазарович Попеску, колишній директор Сучевенської ЗОШ зі трудовим стажем керівництва 23 роки, не без задоволення може показати своє бджолярське господарство, що нараховує близько 80 вуликів. Тут панує строго розмірене, чітко сплановане життя, де кожна бджола неухильно виконує свої обов’язки і в кінцевому підсумку видає «на гора» цілющий продукт, тобто мед.

Власне розповідь Степана Лазаровича сприймалася не інакше, як цікаво прочитана книжка з першої і до останньої сторінок. Скажімо дізнався і про те, що комахи збираючи поживу з квіток та цвіту дерев, зокрема цвіту липи можуть відлітати від вуликів щонайменше на відстань до 7 кілометрів. І завжди безпомилково повертаються до «дому» – у свої ніші.

Мабуть, необразно, а цілком правдиво прозвучав і той факт, що Степан Лазарович навчився говорити з бджолами, як з людьми: спокійно, лагідно. І чи не тому не було жодного випадку, аби бджоли укусили його. Показав нам господар і місце лікування бджолотерапією, що дає чи малий ефект, аби позбутися тієї чи іншої недуги. Словом має Степан Лазарович і своїх пацієнтів, і покупців натурпродукту за вельми доступними цінами. Втім щороку, у день початку нового навчального року у місцевій школі, бджоляр безкоштовно надає баночку меду кожному першокласнику.

Хай там як, але завершуючи коротку розповідь про Степана Попеску – людину з унікальними обдаруваннями від Бога, додам, що він віднайшов на території села джерело зі справді цілющою водою, своїми руками, обладнав бювет, а поряд і ставок, де поважно плавають дикі качки і красені – лебеді. Диво, тай годі, жива картина…

Василь ГЕЙНІШ