Коли святкуватимемо Трійцю цього року: чи змінюється дата за новим календарем

Свята Трійця, П’ятидесятниця або Зелена неділя — особливе свято, святкування його прив’язане до Великодня. Саме тому дата його щороку змінюється. Трійця припадає на 50-й день після святкування Світлого Христового Воскресіння.

Цього року П’ятидесятниця припадає на пізніший період – 23 червня, бо Великдень святкували досить пізно.

Великдень 2024 року християни східного обряду відсвяткували 5 травня, відповідно за розрахунками Трійця припадає на 23 червня. Християни західного обряду 2024 року святкували Великдень досить рано — 31 березня, а тому і Трійця у них була рання — 19 травня.

День Святої Трійці, як і Великдень, наразі розраховують за “старим” календарем.

Раніше Священник ПЦУ Роман Грищук пояснив, як розраховується Великдень і свята, які прив’язані до нього.

“Календарний церковний рік і свята різдвяного циклу мають прив’язку до сонячного календаря. З новоюліанським календарем вирішили питання із загальнорічним циклом свят. А ось Великодні свята і усі свята, прив’язані до Великодня, вираховуються за місячним календарем. Це стосується Великого посту, Вербної Неділі, Хоминої неділі після Великодня, Вознесінння і П’ятдесятниця (День Святої Трійці — ред.)”, – зазначив Роман Грищук.

Джерело: https://molbuk.ua/news/313660-koly-sviatkuvatymemo-triicu-cogo-roku-chy-zminuietsia-data-za-novym-kalendarem.html