Протидія незаконному переправленню осіб через кордон України

Не зменшується кількість осіб, які бажають нажитися на незаконному переправленні ухилянтів від мобілізації через державний кордон України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що обвинувачений, за попередньою змовою із невстановленою даний час особою, вступив у попередню злочинну змову з невстановленими особами,  які добре орієнтуються на місцевості в прикордонній зоні Чернівецького району Чернівецької області, тобто в місці – лінії розмежування державного кордону України та Республіки Румунія.

У невстановлений в ході досудового розслідування час, але не пізніше 26.02.2024 невстановлена особа підшукала трьох чоловіків призовного віку з числа громадян України, які бажали незаконно перетнути державний кордон України.  При цьому невстановлена особа завчасно обумовила порядок незаконного переправлення ухилянтів через державний кордон України та узгодила із ними оплату за вказані незаконні послуги  у сумі 16 тис. доларів США.

В подальшому, цього ж дня, невстановлені особи використовуючи декілька невідомих транспортних засобів,  здійснили перевезення ухилянтів  із м. Чернівці до меж населеного пункту с. Біла Криниця Чернівецького району, де останніх було затримано прикордонним нарядом відділення інспекторів прикордонної служби «Черепківці» 31 прикордонного загону на відстані 300 м. в напрямку 814 прикордонного знаку державного кордону України та Республіки Румунія, що знаходиться в адміністративних межах с. Біла Криниця, Чернівецького району, Чернівецької області.

За ч. 3 ст. 332 КК України передбачено кримінальну відповідальність у виді позбавлення волі на строк від семи до дев’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Начальник Глибоцького відділу

Чернівецької окружної прокуратури                                              Ігор ДИМЧУК