Де живуть кліщі і чи падають вони з дерев: що треба знати, щоб уникнути укусу

Навесні, коли стає тепло, просипаються різні корисні комахи, такі як метелики чи бджоли, але разом з ними починають бути активними також і кліщі. Ці членистоногі кровососи можуть розносити деякі дуже небезпечні хвороби людини та тварин, а також про них існує чимало міфів.

Як правильно берегтись від кліщів, пише OBOZ.UA. Для цього потрібно знати, де вони живуть, як потрапляють на тіло, а також що робити, якщо ви помітили на собі чи своєму улюбленці кліща.

Де живуть кліщі

Існує думка, що ці членистоногі можуть ховатись на деревах і стрибати з них на своїх жертв. Це неправда. Середовищем існування кліщів є висока трава або рідше приземкуваті чагарники. Стрибати вони взагалі не вміють.

Отже, щоби не зустрітися з кліщем, уникайте покритих не стриженою травою ділянок. Або вдягайтесь на таку прогулянку так, щоби кліщ не зміг потрапити вам на шкіру.

До речі, думка про те, що випалювання сухої трави дозволяє позбутись цих шкідливих членистоногих, є хибною. Кліщі ховають свої яйця у таких шпаринках, куди вогонь дістатись не в змозі. Тому після появи молодої порослі, на ній опиняться і шкідники. А от природних ворогів кліща підпали знищують повністю. Отже, після такого “очищення” популяція шкідників на місцевості може тільки збільшитись. А це ще один аргумент відмовитись від даної незаконної практики.

Як кліщі вражають теплокровних

Потрапивши на одяг чи тіло з трави кліщ не вчепиться у шкіру, поки ви рухаєтесь. Щойно ви зупинитесь перепочити, він почне рухатись знизу догори у пошуках ділянки, до якої можна присмоктатись. Пересуватись він буде досить повільно.

При укусі шкідник виділяє місцевий анестетик. Тому ви точно не відчуєте, що до вас присмоктався кліщ. Отже, на власні відчуття покладатись не варто.

Як оглядати себе на предмет виявлення кліща

Перебуваючи на природі, проводьте швидкий огляд відкритих ділянок тіла собі та дітям приблизно раз на годину. Після прогулянки роздивіться все ретельно, а заодно і огляньте одяг, в якому ви були – на ньому може причаїтись восьминога небезпека.

Оглядати себе варто знизу догори за таким алгоритмом: спершу ступні, далі лінія шкарпеток, підколінна впадина, нижня лінія трусів та пах, верхня лінія трусів, для жінок нижня та верхня лінія бюстгальтера, зона коміра, лінія волосяного покриву на голові, вуха і нарешті волосся та шкіра голови.
Також майте на увазі, що для вилазок на природу краще віддавати перевагу світлому одягу. Це не тільки знизить ризик перегріву. На світлому фоні ви краще помітите кліща і вчасно його позбудетесь.
Якщо ви помітили кліща

Чим швидше ви знімете з себе, дитини чи домашньої тварини шкідника, тим краще. Кліщі, які переносять збудники інфекцій з часом передають все більше інфекційних агентів у кров, а це підвищує ризик зараження.

Якщо у вас є змога, зверніться у травмпункт, де з вас видалять шкідника професійно. Якщо такої змоги нема, придбайте у найближчій аптеці або зоомагазині спеціальний пристрій для видалення кліщів і скористайтесь ним відповідно до інструкції.

Далі протягом трьох тижнів уважно стежте за своїм станом. Щодня перевіряйте, чи не підвищилась у вас температура тіла. Якщо це сталось, зверніться до лікаря. Також оглядайте місце укусу. В разі почервоніння, яке постійно збільшується і появи на цій ділянці червоного кільця, теж завітайте до медзакладу – це може бути симптомом зараження і тільки медик зможе скерувати вас на правильні аналізи та призначити необхідне лікування.

Джерело: https://molbuk.ua/