У Молодії виявили африканську чуму свиней

Біда під назвою африканська чума свиней добралась, на жаль, і до Глибоцького району. Як розповів редакції в. о. начальника управління Держпродспоживслужби у Глибоцькому районі Тоадер Німіжан, спершу була отримана інформація про падіж 20 свиней у приватного підприємця з Молодії. Виїхавши на місце, спеціалісти встановили, що насправді загинули набагато більше свиней. Станом на другу годину ночі 12 лютого падіж становив 250, а згодом, цього ж дня, кількість загиблих свиней зросла до 426. Всього у господарстві було 560 свиней.
— Патологічний матеріал був відправлений у Київ у лабораторію для підтвердження або спростування діагнозу. Результати з Києва прийшли у понеділок, 12 лютого після обіду і підтвердили діагноз африканська чума свиней, — зазначив Т. Німіжан.


Після цього, за словами пана Німіжана засідав штаб, який розробив комплекс подальших заходів. Зокрема, було прийнято рішення про спалення 560 свиней господарства, а також кормів. Відповідна робота проводиться і по селу. У радіусі 3 км спеціалісти Держпродспоживслужби та ветеринарної медицини спільно з представниками сільської ради та поліції здійснюють подвірний обхід. Також на дорогах встановлені п’ять постів поліції. Все це робиться для того, аби не допустити реалізацію м’яса з радіуса 3 км від вогнища хвороби.
Причини виникнення африканської чуми свиней у Молодії наразі встановлюються, проводиться розслідування.
Нагадаємо, що африканська чума свиней це високозаразна інфекційна хвороба, яка за дуже короткий термін знищує все поголів’я у господарстві. Для того, аби уберегти свиней від неї спеціалісти радять:


– не купувати корми і кормові добавки невідомого походження у невстановлених торгових місцях;
– не згодовувати тваринам харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней, а також диких кабанів;
– не купувати живих свиней, м’ясо і м’ясопродукти у невстановлених торгових точках, які не мають супровідних ветеринарних документів;
– проводити заходи по боротьбі з гризунами та комахами;
– не допускати відвідування виробничих приміщень сторонніми особами;
– утримувати свиней у закритих приміщеннях;
– не проводити подвірний забій і реалізацію свинини без ветеринарного передзабійного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та продуктів забою фахівцями державної служби ветеринарної медицини;
– після відвідин лісу дезінфікувати одяг та взуття, мити руки з милом, а краще — прийняти душ;
– при підозрі на африканську чуму свиней слід відразу звернутись до лікаря ветеринарної медицини або в управління Держпродспоживслужби у районі чи області.

Георгій СЕМЕНЮК