Кримінальна відповідальність за ухилення від призову за мобілізацією 

Днями Глибоцьким відділом Чернівецької окружної прокуратури до Глибоцького районного суду скеровано кримінальне провадження за ст. 336 КК України – «Ухилення від призову за мобілізацією». Законодавцем передбачено, що ухилення від призову за мобілізацією карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Зокрема, досудовим розслідуванням встановлено, що обвинувачений, будучи військовозобов’язаною, отримала направлення на медичний огляд військово-лікарською комісією з метою визнання ступеня придатності по призову за мобілізацією.

04 березня 2024 року обвинувачений  пройшов військово-лікарську комісію, за наслідками якої його визнано придатним для проходження військової служби. Після чого, 04 березня 2024 року в приміщенні другого відділу Чернівецького РТЦК та СП військовозобов’язаний отримав повістку про явку на 05 березня 2024 року  о 09 год. до другого відділу Чернівецького РТЦК та СП, для подальшого відправлення у військову частину. Одночасно з цим, особа була попереджена про кримінальну відповідальність за ухилення від призову за мобілізацією.

Однак, 05 березня 2024 року обвинувачений, діючи умисно, з метою ухилення від призову за мобілізацією, без поважних на те причин, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх наслідки і бажаючи їх настання, будучи придатним до військової служби та не маючи права на відстрочку від призову на військову службу за мобілізацією, передбачену ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не прибув у вказаний час до другого відділу Чернівецького РТЦК та СП, для подальшого відправлення у військову частину та не повідомив про причини не прибуття.

Міру покарання особі призначить суд.

 

За інформацією начальник Глибоцького відділу Чернівецької окружної прокуратури    Ігоря  Димчука