З 2025 року земельні паї можуть перейти у комунальну власність: як буковинцям не втратити їх

До 2025 року буковинцям слід оформити право власності на паї, щоб не втратити їх – інакше ці ділянки перейдуть у комунальну власність. Йдеться про людей, які мають сертифікати на паї, але не зареєстрували їх в земельному кадастрі, не успадкували пай або не забрали сертифікат на ділянку у місцевій раді.

Як зберегти паї

Оформити паї можуть люди, які отримали на них сертифікат або їхні спадкоємці. Якщо цей сертифікат втратили, то можна звернутися до архіву, щоб його відновити. Про це на пресконференції 14 лютого розповідав директор міського Департаменту урбаністики та архітектури Андрій Тимофійчук. Без сертифіката підставою для оформлення права власності на пай має бути рішення суду.

Щоб оформити право власності на пай та зберегти його, буковинець має:

  • подати до місцевої ради заяву про передачу у власність земельної ділянки та надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою, щоб встановити межі ділянки;
  • звернутися до землевпорядної організації щодо розробки проєкту із землеустрою та встановлення меж ділянки;
  • зареєструвати земельну ділянку та присвоїти їй кадастровий номер;
  • звернутися до місцевої ради, щоб затвердити проєктну документацію із землеустрою;
  • звернутися до ЦНАПу, щоб отримати витяг про реєстрацію права власності на земельну ділянку.

За словами Ожеван, якщо право на пай та сертифікат належить померлій людині, спочатку потрібно його успадкувати та отримати свідоцтво про право на спадщину. З цим свідоцтвом спадкоємець має звернутися до місцевої ради та оформити право власності за процедурою.

Джерело: https://suspilne.media/