Основні правила поведінки на кризі

Через коливання температури повітря крига на водоймах Глибоцького району є не достатньо міцною і кожному, хто зараз виходить на лід, загрожує небезпека. Любителям зимової риболовлі фахівці Глибоцького районного сектору нагадують, що дотримання основних правил безпеки дозволить не перетворити приємне хобі у неприємні спогади.

Потрібно знати основні правила поведінки на кризі, такі як:

Не виходьте на лід поодинці;

Не перевіряйте міцність льоду ударом ноги;

Не панікуйте, якщо під вами затріщав лід і з’явились тріщини, не лякайтесь і не біжіть, тут необхідна обережність і неквапливість у рухах;

Тримайте при собі, такі рятувальні знаряддя, як: дошка, драбина,  зв’язані шарфи чи паски, багор чи велику гілку, дві рукоятки з вмонтованими в них шипами або цвяхами, з’єднані мотузкою.

Якщо біда все таки сталася, пам’ятайте:

Енергійнні рухи під час перебування у воді знесилюють і сприяють швидкому переохолодженю;

Збільшіть площу опори – розставте руки в різні боки;

Обламайте слабкий лід і постарайтесь дістатися до краю твердого льоду;

За допомогою рятувального знаряддя потрібно вилізти на кригу, якщо рятувальних предметів  в зоні досяжності нема, необхідно розгойдавши тіло, як поплавок, викинутися грудьми вперед на лід і відкотитися від ополонки.

Вибравшись, не панікуйте, у вас є 10-20 хвилин до початку переохолодження.

Завдяки таким заходам можна запобігти нещасним випадкам на кризі, що дозволить зберегти життя та здоров’я людей» – зазначив начальник Глибоцького районного сектору підполковник служби цивільного захисту Руслан Кройтор.