«Вебб» відкрив дві планети, що обертаються у «мертвих зірок»

Дослідження допоможе зрозуміти, що відбувається із планетарними системами після смерті зірки. Препринт дослідження доступний на сайті arXiv.

WordPressDashboard

За допомогою космічного телескопа «Джеймс Вебб» астрономи спостерігали двох кандидатів на екзопланети, що обертаються навколо двох різних «мертвих зірок» — білі карлики. Далекі світи нагадують Сатурн та Юпітер, а білі карлики — майбутнє Сонце, після того як наша зірка спалить своє паливо.

Прилад середнього інфрачервоного діапазону (MIRI) «Вебба» відкрив планети-кандидати у білих карликів WD 1202-232 та WD 2105-82 за допомогою прямого спостереження. Одна планета розташована приблизно в 11,5 разів далі від своєї зірки, ніж Земля від Сонця (1) а.о.). Відстань між другою планетою та її білим карликом — 34,5 а.о. Точні маси планет поки невідомі, за попередньою оцінкою, вони в 1–7 разів важчі за Юпітер.

WordPressDashboard

Планети-кандидати у білих карликів на знімках «Вебба». Зображення: Mullaly et al., arXiv

Коли приблизно через 5 млрд. років Сонце вичерпає запаси палива для ядерного синтезу, що відбувається в ядрі зірки, воно перетвориться на червоного гіганта. При цьому ядерний синтез продовжиться у зовнішніх шарах. В результаті зірка розшириться, поглинувши Меркурій, Венеру, Землю і, можливо, Марс. Згодом і ці зовнішні шари охолонуть, залишивши зіркове ядро, що тліє, і стало білим карликом, оточеним планетарною туманністю.

Відкриття екзопланет у білих карликів передбачає ймовірне майбутнє газових гігантів, розташованих у зовнішній частині Сонячної системи. «Якщо ми зможемо підтвердити наявність цих планет, вони нададуть прямий доказ того, що такі планети, як Юпітер та Сатурн, можуть пережити смерть своєї батьківської зірки», — розповіла Space.com Сьюзен Маллалі, співавтор дослідження.

Джерело: Cikavosti