До кінця року в Україні запрацює єдиний номер екстрених служб – 112

Єдиний номер екстреної допомоги 112 запрацює по всій Україні до кінця 2024 року. Про це заступник Міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко повідомив в ефірі всеукраїнського телемарафону «Єдині новини».

«У липні 2023 року ми розпочали процес впровадження всієї системи екстреної допомоги за єдиним номером 112, вся територія України буде покрита до кінця 2024 року», – сказав Леонід Тимченко.

Заступник Міністра зазначив, що зараз Служба 112 працює у центральному макрорегіоні – це місто Київ, Київська, Житомирська, Вінницька, Чернігівська і Черкаська області. Також екстрені виклики за номером 112 доступні у Львові і Львівській області. До 1 травня 2024 року номером 112 охоплять увесь західний макрорегіон.

Окрім цього, 1 травня комунікаційний центр “Служба 112” запрацює у місті Дніпро, а до 1 вересня він обслуговуватиме увесь схід України. Також на 1 вересня заплановано відкриття комунікаційного центру 112 в Одесі та до кінця 2024 року розширення мережі на всі південні області.

«Важливо зауважити, що запровадження єдиного номера екстреної допомоги 112 є вимогою Європейського Союзу. Для того, щоб громадяни ЄС, перебуваючи в Україні, могли скористатися звичним для них номером 112, МВС впроваджує єдиний номер для виклику екстрених служб, – зазначив Леонід Тимченко. – Наші оператори володіють англійською, польською мовами, в перспективі – набір фахівців із знанням румунської та угорської мов».

Також у Служби 112 сьогодні є можливість опрацьовувати виклики від осіб з обмеженими можливостями за допомогою жестової мови у режимі відеодзвінка.

«Зазначу, що звичні номери екстрених служб 101, 102, 103, 104 продовжують працювати, і вони будуть працювати і надалі. А робота Служби 112 зараз дає можливість здійснити екстрений виклик і отримати допомогу від кількох чи від усіх служб одразу, зателефонувавши лише за одним номером», – резюмував заступник Міністра.

Джерело: https://hlyboka-gromada.gov.ua/