Студенти з української діаспори зустрілися з молоддю Глибоччини

На днях в українському парламенті стартувала Міжнародна акція «Українськам політика та ЗМІ очима молоді», що має на меті активізувати участь української молоді, яка мешкає в Україні та за кордоном, у громадському і суспільно-політичному житті держави. Жеребкуанням 40 студентів з понад 21 країни світу та України обрали собі депутатів та ЗМІ, з якими протягом 10 днів стажуватимуться, вивчаючи українські реалії. У рамках цієї акції депутат Верховної Ради України Григорій Тіміш разом із студентами-стажерами на вихідних відвідав Глибоччину.

У читальному залі Глибоцької районної дитячої бібліотеки відбулася тепла зустріч талановитої учнівської та студентської молоді району з гістьми: Аліною Саєнко (Німеччина), Романом Корбутом (Польща), Едуардом Романченком (Україна, Луганська область). Приєдналися до молодіжного кола й імениті наставники, відомі люди краю: заступник голови Глибоцької ОТГ – Іван Веклич, поетеса Олександра Приходько-Возняк, поетеса і композитор – Галина Семенюк разом із своїми гуртківцями туристської і патріотичної пісні Центру туризму, викладач Чернівецької філії МАУП, завідуючий бібліотеки с. Коровія Руслан Назаришин, поетеса, бібліотекар с. Просіка, дружна учасника АТО та мати кіборга – Родіка Зегря із сином, представники місцевих ЗМІ – Лариса Дущак, керівники структурних підрозділів відділу культури Анжела Жижиян, Ольга Ковальчук тощо.

Напередодні 4-ї річниці Революції Гідності учасники молодіжної зустрічі згадали ті буремні події, вшанували хвилиною пам`яті полеглих Героїв Небесної Сотні. Григорій Іванович – учасник Помаранчевої Революції та Євромайдану поділився своїми спогадами, повідомив цікавий факт: виявляється, три перших палатки, поставлених на Майдані 2013 – це були палатки мітингуючих з Глибоччини. Про сприйняття Євромайдану у світі, зокрема, в Німеччині та Польщі, розповіли гості. Роман Корбут розказав про потужний волонтерський рух, учасником якого він був особисто – Польська громадська організація надала допомоги Євромайдану на 1000 злотих. Студент і сам приїхав до Києва, згадував байдужі очі беркутівців та доброчинність киян. Роман зауважив, що і зараз свідомі поляки добре розуміють: «Без Незалежної України немає незалежної Польщі». Стажер Едуард Романченко – голова студентського парламенту одного із Луганських ВУЗів – поділився вражаючою хронікою подій навчання в Донецьку в 2013, суперечки між студентами і викладачами, реакцію на українську мову тощо.

Учасники зустрічі жваво обговорювали здобутки Євромайдану, перспективи реформ, зокрема, реформу щодо децентралізації влади, розвиток громад. Григорій Іванович презентував бібліотеці сучасну тематичну пізнавальну настільну гру, завдяки якій всі переваги реформи стають очевидними і зрозумілими.
Молодь за кавою та цукерками співала пісень, читала поезії, презентувала свої досягнення та обмінювалася контактами. Насамкінець студентам-стажерам на згадку про зустріч на Глибоччині вручили подарунки – картини вишиті бісером майстринь району.

Теплу атмосферу заходу доповнили і учасники проекту «Бібліоняня: виховуємо націю читачів разом». Зовсім маленькі хлопчики і дівчатка разом зі своїми мамами цікаво проводили час в облаштованому куточку для наймолодших відвідувачів бібліотеки. Така ігрова зона, облаштована в дитячій бібліотеці згодом виросте до окремої дитячої кімнати, в якій змалку зовсім юні мешканці краю мудрим бібліотекарем залучатимуться до книжкових скарбів нації. На завершення візиту гості ознайомилися із експозиціями Районного краєзнавчого музею, залишили вдячні відгуки у книзі відвідувачів.

Олена Рєпіна