Stop булінг: поради буковинських поліцейських щодо захисту дітей

Співробітники поліції дають важливі поради на випадок, якщо дитина піддається булінгу чи насильству. Запам’ятайте: дітям важлива ваша підтримка, допомога і турбота, тому поясніть їй, що ви поруч і вам можна про все розповісти. 

Булінг або ж цькування – агресивна, неприпустима, неприємна поведінка особи чи групи осіб стосовно дитини. Це глузування, переслідування, психологічний чи навіть фізичний тиск. І жертвою може стати абсолютно кожна дитина, яка хоч чимось відрізняється від загалу.

Насильство – це жорстокі дії стосовно дитини, а також ігнорування її інтересів, потреб, проблем. Інакше кажучи, це жорстоке поводження з дітьми.

Кібербулінг – цькування у мережі, а також жорстокі дії з використанням ґаджетів чи інтернету.

Приниження та жорстоке поводження – неприпустима у сучасному суспільстві річ. До того ж карається законом. І ніхто не має права принижувати дитину.

Дитина має право на захист, а також на вільне висловлення своєї думки та озвучування протестів.

Поліцейські радять батькам бути уважними до дитини, звертати увагу на її настрій та психологічний стан, особливо після повернення додому. Батькам необхідно спілкуватися з дітьми та дати їм зрозуміти, що вони можуть завжди поділитись будь-чим, отримати допомогу і підтримку.

Звернутися за допомогою у разі, якщо дитина піддається цькуванню чи насильству, можна:

– до керівництва школи:

– до працівника ювенальної превенції, дільничного офіцера поліції чи поліцейського офіцера громади;

– зателефонувати на спецлінію «102».

Пам’ятайте: булінг – це злочин, за який передбачена кримінальна відповідальність. У випадках прояву булінгу обов‘язково звертайтеся до поліції, аби припинити такі ситуації.

Відділ комунікації поліції Чернівецької області