Через КПП “Красноїльськ” на кордоні з Румунією готуються запустити транспорт з вантажем, щоб розвантажити ділянку «Порубне – Сірет»

Через КПП “Красноїльськ” на кордоні з Румунією готуються запустити транспорт з вантажем, щоб розвантажити ділянку «Порубне – Сірет» та збільшити товарообіг у цьому напрямку.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив голова Чернівецької обласної ради Олексій Бойко.

Зокрема, він повідомив, що у Києві відбулося спільне засідання українського та румунського урядів, під час якого зроблені важливі кроки для поглиблення співпраці між двома країнами.

Підписано Меморандум про посилення співробітництва у забезпеченні надійного транзиту українських товарів. Цим документом уряди затвердили Стратегію розвитку пунктів пропуску між Україною та Румунією, яка, за словами Бойка, відображає пріоритетні проєкти з будівництва автомобільних пунктів пропуску та під’їзних шляхів до них.

Торік у Чернівецькій області на кордоні з Румунією відкрили автомобільний пункт пропуску «Красноїльськ – Вікову де сус», а у лютому 2023 – пункт пропуску «Дяківці – Раковець». Зараз працюють над тим, аби запустити через Красноїльськ, окрім порожнього, транспорт з вантажем. Це дозволить розвантажити «Порубне – Сірет» та збільшити товарообіг у цьому напрямку, додав голова обласної ради.

ДОВІДКА:

КПП “Красноїльськ” було відкрито 10 листопада 2022 року. Наразі, через кордон пропускають пішоходів, легкові автомобілі та вантажівки без багажів.

Пропускний пункт “Красноїльськ” слід розширити, вважає прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Про це він заявив під час відкриття КПП “Красноїльськ” на кордоні з Румунією.

– Через КПП “Красноїльськ” мають їздити також великі вантажівки, – завуважив Денис Шмигаль. – Тут буде сканер, спеціальна зона відстою автомобілів. Переконаний, що це завдання з точки зору фізичної інфраструктури зреалізуємо вже наступного року.
“Прем’єр-міністр Румунії був надзвичайно вражений цим пунктом пропуску, – додав Шмигаль. – Він сказав, що дуже красива місцевість. Запропонував зробити більше проїздів, термінал”.

За його словами, основну частину коштів на розширення пропускного пункту виділять із європейських фондів.

– Ми працюватимемо з єврокомісією, – зазначив прем’єр. – Є проект зі спільного фінансування розбудови кордонів до 2027 року. Румунська сторона обіцяє фінансувати. Єврокомісія також готова надавати певні фінансові засоби. Ми внесли КПП до переліку завдань, які можуть фінансуватись з резервного фонду держави. Звичайно, ключові кошти направляємо на оборону. Але ми також розуміємо, що без КПП ні наш експорт, ні наповнення бюджету, ні завезення відповідної війської гуманітарної допомоги неможливий.

Джерело: https://bukinfo.com.ua/