Скільки потрібно пити води у спеку та коли приймати сонячні ванни

Як уникнути теплового та сонячного ударів: поради та рекомендації.

У нас останнім часом спостерігається дуже висока температура навколишнього середовища. Тривале перебування на прямому сонці може бути дуже небезпечним, але також не менш небезпечне може бути пересиджування у гарячих приміщеннях.

Про це повідомляє ДСНС Чернівецької області.

Тепловий удар є найбільш відомою реакцією організму на надмірне вироблення тепла. Крім того, через порушення теплорегуляції можуть розвинутися теплове виснаження і теплові судоми. Тепловий удар може статися при збігу негативних зовнішніх і внутрішніх факторів.

Кілька порад, щоб уникнути теплового удару:

  • Пийте воду частіше і не чекайте, поки ви відчуєте спрагу.
  • Виберіть одяг з легкого і матеріалу, що дихає щоб дати своєму тілу можливість охолодитися натуральним шляхом.
  • Уникайте перебування на прямому сонці протягом тривалого часу. Якщо ви маєте виходити на вулицю, носіть шапку або парасольку, щоб захистити себе від сонячних променів.
  • Оберіть моменти для активності. Виконуйте фізичні вправи і виробляйте енергію вранці або вечером, коли температура ще не настільки висока.
  • Зберігайте приміщення прохолодними, використовуючи кондиціонер або вентилятор. Якщо у вас немає цих пристроїв, розпочніть відкривати вікна, щоб забезпечити вентиляцію.
  • Майте на увазі, що тепловий удар може бути небезпечним і потенційно смертельним станом, тому важливо дотримуватися цих порад, особливо під час спеки.

Для зменшення шкідливого впливу сонця на наше здоров’я рекомендується приймати сонячні ванни до 11-ї години ранку та після 17-ї години. Зокрема, це стосується осіб літнього віку та дітей. Гуляти з малюками краще у затінку, уникати їх надмірного укутування та перегрівання.

Для запобігання теплового удару важливо підтримувати водний баланс: випивати за добу не менше 3 літрів рідини. Крім того, важливо відмовитися від холодного пива, яке збільшує навантаження на серце, а також від міцніших алкогольних напоїв у спеку.

Тепловий удар може супроводжуватися симптомами, такими як гаряча, суха, бліда шкіра, припинення потовиділення, втрата свідомості. Для дітей можуть бути характерні блювота і понос.

В разі виникнення теплового та сонячного ударів необхідно негайно надати першу допомогу. Для цього потерпілого необхідно помістити в прохолодне приміщення без сонячних променів і забезпечити доступ свіжого повітря. Необхідно зняти тісний одяг і покласти потерпілого на ліжко в тіні.

Далі, необхідно зробити холодний компрес на голову, включити кондиціонер або вентилятор, обмахувати чимось і обтирати тіло вологою ганчіркою. Найважливіше – рясне прохолодне пиття.

В разі теплового та сонячного удару необхідно негайно звернутися до лікаря. Тому необхідно дотримуватися простих правил, щоб уникати тіла, небезпечного для здоров’я теплового удару та різних проблем із здоров’ям. Доглядати за собою, пити достатню кількість рідини та бути обачними на вулиці в спеку.

Джерело : https://www.0372.ua/news/