У Глибоці відзначили День селища та День Конституції

27 та 28 червня у Глибоці пройшли ряд заходів приурочених 585 річниці від дня першої писемної згадки про селище Глибока (1438 р.) та Дня Конституції України.

Звісно, що в зв`язку з російською війcьковою агресією День народження нашого селища, яке ми щорічно відзначаємо 25 червня та день Основного Закону України цьогоріч пройшли у більш закритому форматі.

А саме, 27 червня у актовій залі Глибоцького ліцею відбувся перший форум випускників Глибоцької громади «Юна еліта Глибоччини» перед якими виступили такі знані особистості громади, як:

  • волонтер, заступник керівника громадського формування «Козацька варта», боєць 80-ї окремої десантно-штурмової бригади –  Віктор Личак;
  • приватний підприємець, засновник та директор українсько-американської компанії UKi Service – Павло Довбня;
  • Глибоцький селищний голова двох скликань (2015р. і 2020 р.) – Григорій Ванзуряк;
  • голова молодіжної ради при Глибоцькій селищній раді – Юлія Балан;
  • відомий співак, срібний фіналіст сезону пісенного конкурсу «Голос країни» – Андрій Рибарчук.Кожен із запрошених спікерів у невимушеній атмосфері ділився секретами свого успіху, власними життєвими історіями, перешкодами, які виникали на шляху до «вершин» і методами їх подолання. Завдяки фасилітатору зустрічі Олександрі Чубрей, присутні гості зуміли відкритися для учасників форуму з цікавого боку, відповідаючи на питання: «Чому?», «Як?», «Що?»… 

    По завершенню, родзинкою заходу став проникливий акапельний виступ нашого земляка – Андрія Рибарчука. Гучними оваціями у залі зустріли пісню «Україна» у виконанні фіналіста восьмого сезону «Голосу країни».

    Натомість 28 червня у Глибоцькій селищній раді відбувся іще один науково-мистецький форум “Глибока: з глибини століть – до глибини серця” під егідою очільника громади – Григорія Ванзуряка.Селищний голова привітав усіх зі святами, котрі відзначають наприкінці червня, як на державному так і на місцевому рівнях.

    Поділився з присутніми, що вранці разом із керуючим справами Іллею Лопуляком, головою спілки ветеранів АТО і ООС Миколою Лупуляком, секретарем Оленою Бадюк та колективом селищної ради поклали квіти та запалили свічки пам`яті біля могил полеглих воїнів-глибочан та селищних пам`ятників.

    Ведучою заходу, який зібрав мешканців громади, ветеранів місцевого самоврядування, освітян, краєзнавців, науковців, мистецтвознавців, літераторів, депутатів, членів виконавчого комітету, учнів стала знана письменниця, громадська діячка, глибочанка, автор трьох поетичних збірок – Рєпіна Олена Мірчівна.

    Форум розпочався з хвилини мовчання в пам`ять про полеглих захисників України у боротьбі із російським агресором та вручення грамоти нашому земляку, старшині – Олександру Олександровичу Нікоричу «за сумлінне виконання бойових завдань, особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, та з нагоди Дня піхоти» від командування ОТУ «Суми».Цікаві презентації, тези та гіпотези з історії нашого краю та Глибокої загалом підготували учасники форуму:

    • Алла Сиротюк (краєзнавець, вчитель історії Глибоцького ліцею);
    • Микола Боднарюк (історик, директор Опришенського краєзнавчого ліцею) і Микола Ільків (кандидат історичних наук ЧНУ);
    • Петро Дудка (краєзнавець, директор Глибоцького центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді);
    • Микола Рубанець (директор Державного архіву Чернівецької області).
    • Поезія та музичні номери від вихованців музичної школи Юрія Правди та Анни Коваль, жіночого квартету Центру культури та дозвілля Мирослави Юркевич, Віри Лупу, Півонії Рибарчук, Ольги Ковальчук, Володимира Харитеску, учнів Глибоцьких шкіл Марчук Олександри, Шандру Валентини, Софії Голованової, Дмитра Крючка перепліталися із глибокими історичними дослідженнями, знайомством з археологічними знахідками нашого краю та важливими віхами розвитку селища: від його створення до сучасних подій.
    • Також присутні відчули колорит згадок про наше селище у творах Домки Ботушанської від директорки краєзнавчого музею Ольги Шевченко та глибину поетичного слова Григорія Трафюка у виконанні його доньки, поетеси Марії Маріщак.
    • Своїми спогадами про зародження мистецької студії «Витоки» поділилася поетеса Олександра Приходько-Возняк.
    • У холі селищної ради також розмістили виставки робіт вихованців Глибоцької художньої школи та книжкову від центрального бібліотечного фонду присвячені Дню селища та Дню Конституції. 
    • Користуючись можливістю вітання з днем народження від голови громади Григорія Ванзуряка, старости села Стерче Наталії Будей та начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Петра Остафійчука отримав ветеран місцевого самоврядування Іван Лазарович Єремеску.
    • Слід зазначити, що нещодавно наша поетеса Олена Мірчівна Репіна стала лауреатом літературної премії «Сад божествених пісень» і її відзначили дипломом Міжнародної літературно-мистецької Академії України за значну творчу діяльність та книгу «Жити далі». Григорій Ванзуряк привітав пані Олену з чудовим творчим здобутком, побажав їй безкінечного натхнення і вручив лист Подяки за її громадську позицію, активну культурно-просвітницьку діяльність та розвиток Глибоцької громади.
    • Натомість, підтверджуючи свій творчий потенціал, пані Олена зачитала присутнім щойно створені поетичні рядки, які їй навіяли «різнобарвні», колоритні, глибинні, патріотичні виступи учасників форуму, що з трепетом у серці плекають любов до свого рідного краю.
    • З дозволу нашої літераторки, ділимось на загал чудовим поетичним доробком, у котрому проникливо і точно відображені усі цікавинки нашого заходу “Глибока: з глибини століть – до глибини серця”, що відбувся вперше, але переконані, не востаннє:Уклін тобі, наш воїне-солдате,

      За твій щоденний-небуденний труд:

      Стоїть тобою наша рідна хата,

      Росте тобою незборимий люд.

      Гули і в нас великі люті битви,

      Сліди їх археолог дістає:

      Мечі і ядра вміють говорити –

      Лилася кров, та ми із вами є!

      Громада, кажуть, – чоловік великий:

      Церкви, будинки, корчми в нас давно,

      Народ наш мудрий і багатоликий

      Суспільне щедро висіяв зерно.

      Ми тут віки плекаєм нашу волю,

      Наш кожен кут ту правду береже:

      Воловий шлях стелили з хліба й солі,

      Й “спалили діда” не одного вже.

      Бо нам не бракне лицарів шляхетних,

      Борці за волю – в генах, наче ртуть.

      Віки минули на вітрах планетних,

      А ми стояли й вистояли тут!

      “Підземний дзвін” гуде у наших венах,

      І Мелітополь проситься домів,

      І як би там не плакали сирени,

      Нас ще ніхто здолати не зумів.

      Бо наші “Витоки” з джерел глибоко вічних

      Глибока – то ворота в цілий світ!

      Ми тут свої на плитах тектонічних,

      І нас не скине заздрісний сусід.

      Глибоцький медівник спечем на Перемогу

      Ще буде в нас і пісня, і снага,

      А нині – ЗСУ і віра в Бога!

      Вітаю всіх, громадо дорога!

    • Джерело : https://hlyboka-gromada.gov.ua/