За 300 км від Чернівців зафіксували землетрус

17 червня, фахівці зафіксували землетрус у районі гір Вранча у Румунії, що приблизно за 300 км від Чернівців.

Землетрус магнітудою 4,1 (за шкалою Ріхтера) зареєстрували 17 червня о 13:13:06 (за київським часом).

За класифікацією землетрусів відноситься до ледве відчутних. Коливання відчуваються тільки окремими людьми, які знаходяться в спокійному стані всередині приміщення, особливо на верхніх поверхах. Цей землетрус не несе загрози для населення України.

Останні потужні землетруси з району гір Вранча були зареєстровані 16 та 17 грудня 2022 року з магнітудами 4.1 та 4.4, (за шкалою Ріхтера) відповідно.

За словами доцента кафедри гідрометеорології та водних ресурсів Чернівецького національного університету Андрія Николаєва, середньостатистична перерва між вранчівськими землетрусами — приблизно 37 років. Останній сильний землетрус у Чернівцях стався 4 березня 1977 року магнітудою 5—6 балів. Тобто зараз, цілком ймовірно, він може повторитися. Небезпеку також становлять місцеві тектонічні розломи”, — розповідає науковець.

За його словами, Чернівці — у зоні прямих загроз. Один із найпотужніших розломів проходить за горою Цецино на глибині 40—50 кілометрів. Два розломи перетинають центр Чернівців. Досить небезпечний Сторожинецький розлом.

“Існує майже 600 передвісників землетрусу, зокрема, змінюється поведінка домашніх тварин, хімічний склад води в криницях, взимку зі сховок вилазять змії. Навіть організм людини підсвідомо реагує, але ми просто не розуміємо цих сигналів”, – зазначив Андрій Николаєв.

Джерело : https://molbuk.ua/