Вчинення адміністративних правопорушень неповнолітніми

Сьогодні чимало адміністративних правопорушень вчиняються неповнолітніми. Відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень підлягають особи, які досягли 16 років. Розгляд справ про вчинення адміністративних правопорушень неповнолітніми відноситься до виключної компетенції місцевих судів.

До осіб віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років, які вчинили адміністративні правопорушення, застосовуються заходи впливу, передбачені статтею 24-1 Кодексу про адміністративні правопорушення
(далі – КУпАП), а саме: зобов’язання публічно або в іншій формі попросити вибачення у потерпілого; попередження; догана або сувора догана; передача неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, чи під нагляд педагогічному або трудовому колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.

Однак законом передбачені і випадки, коли особи, які досягли 16-річного віку, підлягають адміністративній відповідальності на загальних підставах

Найпоширенішими адміністративними правопорушеннями, які вчиняються неповнолітніми, є куріння тютюнових виробів у заборонених місцях (стаття 175-1 КУпАП), розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п’яному вигляді (стаття 178 КУпАП), дрібне хуліганство (стаття 173 КУпАП), керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право керування таким транспортним засобом ( стаття 126 КУпАП), керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння ( стаття 130 КУпАП), причому останнє несе велику небезпеку не тільки для життя і здоров’я неповнолітніх, які їх вчиняють, але і оточуючих, оскільки часто стає причиною дорожньо-транспортних пригод, внаслідок яких особи отримують тілесні ушкодження.

Впродовж 2022 року та 5 місяців 2023 року працівниками відділення поліції № 5 (смт. Глибока) складено більше 80 протоколів відносно неповнолітніх за вчинення ними адміністративних правопорушень, які розглянуті судами.

Однак, слід зауважити, що неповнолітні особи, які систематично вчиняють адміністративні правопорушення, підлягають взяттю на профілактичний облік в підрозділах ювенальної превенції органів національної поліції.

Крім того, недогляд з боку батьків за такими дітьми може мати наслідком притягнення їх до адміністративної відповідальності за ст. 184 КУпАП  – невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей.

За інформацією Олени Остапець, Прокурора Глибоцького відділу Чернівецької окружної прокуратури.