Незаконно перетнути кордон не вдалося

 Зважаючи на дію воєнного стану в державі, вчинення злочинів, пов’язаних незаконним переправленням осіб через державний кордон України, є непоодинокими.

Так, досудовим розслідуванням встановлено, що обвинувачений  за попередньою змовою зі своїм сином та іншими особами в період часу  з 01 лютого 2023 року  по 22 лютого 2023 року підшукали трьох громадян України, які виявили бажання виїхати за межі території України поза пунктом пропуску через державний кордон, яким повідомили, що за грошову винагороду у розмірі 3 000 доларів США з особи, можуть  організувати їх незаконне переправлення через державний кордон України поза пунктом пропуску.

22 лютого 2023 року приблизно о 17 годині 30 хвилин, обвинувачений, діючи за попередньою домовленістю із своїм сином та іншими особами, з метою реалізації спільного умислу, спрямованого на  незаконне переправлення осіб через державний кордон України, а також виконуючи вказівки сина, які полягали у доставленні осіб, які мали намір незаконно перетнути кордон України, до місця їхнього безпосереднього переправлення через кордон на транспортному засобі, направився до населених пунктів, де його очікували згідно попередньої домовленості з обвинуваченим троє громадян.

У подальшому обвинувачений, рухаючись у напрямку державного кордону України, діючи відповідно до відведеної йому ролі, за вказівкою свого сина, надав консультації зазначеним громадянам щодо їхніх подальших дій, зокрема про те, хто їх зустріне зі сторони республіки Румунії, що їм необхідно буде пересісти в інший автомобіль, який довезе їх ближче до державного кордону України, а також, які речі їм слід брати із собою, чим сприяв незаконному переправленню осіб через державний кордон України.

Рухаючись по автодорозі один з трьох громадян, діючи за вказівкою обвинуваченого, передав йому грошові кошти в сумі 2800 доларів США, які були обумовлені за переправлення його через державний кордон України до Республіки Румунія.

В подальшому 22 лютого 2023 о 18 годині 30 хвилин обвинувачений  з метою незаконного переправлення трьох громадян через державний кордон України, рухаючись автомобілем на автошляху в напрямку державного кордону України, був зупинений та затриманий працівниками поліції та прикордонного загону.

Такими своїми діями вказаний громадянин вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 332 КК України, а саме сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України, вчинене щодо кількох осіб, за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів.

Прокурорами Глибоцького відділу Чернівецької окружної прокуратури обвинувальний акт відносно обвинуваченого  направлено для розгляду до суду.

За інформацією Дмитра Волкова, Прокурор Глибоцького відділу Чернівецької окружної прокуратури.