Перший день після Великодня має назву – Поливаний понеділок, традиції та звичаї

Перший день після Великодня має назву – Поливаний понеділок. Його ще називають Обливаним, Уливанка,  Великодній понеділок.

За давніми традиціями, цього дня молоді хлопці обливали водою дівчат – для “очищення”.

Історія Поливаного понеділка
З давніх часів вода на Великдень вважалася цілющою, і вона приносить щастя та здоров’я. Тому водою поливали не тільки себе, а й один одного, щоб зцілитися від хвороб та отримати здоров’я на весь рік уперед. Ця традиція пов’язана із весняним очищенням.

Рано-вранці на другий день Великодня молоді хлопці ходили по хатах, де жили дівчата на виданні та обливали їх водою. А дівчата у відповідь дарували хлопцям писанки – на знак подяки. Вважалося, що облита водою дівчина вийде заміж набагато швидше.

Якщо дівчина приходила додому з Поливаного понеділка суха – це вважалося ганьбою. А ще – хлопці обирали ту дівчину, яка йому подобалася. Якщо він отримував від неї подарунок, то це був знак симпатії.

Традиції цього дня у різних областях
На Бойківщині дівчата мають приходити додому зовсім мокрі – інакше заміж вона не вийде ще рік, і кавалерів не буде.

У деяких селах на Поділля дівчат обливають водою з парфумами. А на Закарпатті дівчат штовхають у річку, й там вони до води на Великдень близько не підходять. А ще хлопці можуть схопити дівчину на руки та віднести до потічка.

На Прикарпатті заміжні молоді жінки влаштовують у себе на Поливаний понеділок свято з танцями – на них приходять молоді хлопці та дівчата. За кожен танець дівчата дарують хлопцям писанки.

На Поліссі хрещені батьки відвідують своїх хрещеників та приносять їм гостинці, а на Прикарпатті навпаки – хрещеники ходять у гості до своїх хрещених.

У багатьох містах традиції на Поливаний понеділок збереглися досі – у Львові часто проводять різноманітні святкові заходи, збираються на танці, веснянки та гаївки. Однак у 2023 році всі ці заходи скасовано через воєнний стан.

Крім того, в деяких країнах існують свої традиції на Поливаний понеділок. У Сербії поливають будинки, у Боснії та ще кількох країнах – омиваються у джерельній воді.

Зі святом усіх, нехай вода змиє всі проблеми, і хоч під час війни немає бажання забавлятися, однак це ще один привід хоч трішки усміхнутися та відчути атмосферу свята.

Незламної віри всім, Божого Благословення, захисту та покровительства.

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНО ВОСКРЕС!