Страсний тиждень: що не можна робити та як харчуватися

Страсний тиждень, або Страсна седмиця – тиждень перед Великоднем. Це особливий період, коли православні згадують про останні події земного життя Христа.  Дати Страсного тижня залежать від Великодня. Цього року Воскресіння Христове ми відзначаємо 16 квітня, а Страсна седмиця припадає з понеділка, 10 квітня, до суботи, 15 квітня.

Значення кожного дня – кожен день Страсного тижня має особливий сенс і називається Великим. У храмах на цьому тижні не відзначають дні святих, не проводять вінчання і хрещення – проходять урочисті служби та підготовка до Великодня.

Великий понеділок

У цей день в храмах згадують старозавітного патріарха Йосипа, якого брати продали в рабство. Йосип став прообразом страждаючого Спасителя. На службі читають євангельський уривок про прокляття Христом безплідної смоковниці – символ нерозкаяної душі. У понеділок також починають здійснювати чин мироваріння – виготовляють особливе освячене ароматичне масло (миро), яке застосовують для помазання після хрещення.

Великий вівторок

У цей день згадують, як Ісус викрив фарисеїв і книжників, а також його притчі про Страшний суд і кінець світу, про десять дів, про таланти і данини кесарю. Велика середа У цей день Іуда зрадив Христа за 30 срібняків. Також згадують грішницю, яка омила ноги Ісуса.

У Велику середу в храмах останній раз читають молитву з поклонами – поклони під час літургії скасовуються до Трійці. Також в цей день сповідуються.

Великий четвер

Цей день ще називають чистий Четвер – він вважається вчиненням першого таїнства причастя. Під час Тайної вечері Христос дав апостолам хліб і вино і сказав: «Це є тіло Моє і це є кров Моя». Потім він з учнями пішов в Гетсиманський сад помолитися – там його зрадив Іуда Іскаріот. У храмах проходить особлива служба «Дванадцяти пристрасних Євангелій», де віруючі згадують про страждання Господа.  Також в Чистий Четвер 2023 готуються до Великодня вдома – печуть паски і фарбують яйця, роблять в домі прибирання.

Велика п’ятниця

Це найскорботніший день – у п’ятницю розіп’яли Христа. У храмах на службі згадують страждання Спасителя, з вівтаря виносять плащаницю – зображення Христа, що лежить у гробі. Цей день називають ще Страсна п’ятниця.

Велика Субота

За переказами, після смерті Христос потрапив в пекло – і визволив звідти душі праведників, в тому числі і Адама з Євою. У храмах проходять урочисті служби, але священики вже надягають світлі святкові облачення – світ завмирає в очікуванні Христового Воскресіння. У цей день починають освячувати в храмах принесені паски і яйця.

Страсний тиждень – що не можна робити

На Страсному тижні існує ряд заборон: – не можна порушувати пост і веселитися; – не можна сваритися, злословити, скандалити;  – не можна займатися важкою фізичною працею, але повсякденною дозволяється; – не можна святкувати весілля та дні народження.   Вільний час в Страсну седмицю потрібно присвятити молитві та відвідуванням храму.

Останній тиждень перед Великоднем – це суворий піст. У понеділок, вівторок і п’ятницю – сухоїдіння, у Великий четвер дозволена їжа з маслом і трохи вина. У Страсну п’ятницю можна їсти тільки хліб і пити воду, у Велику суботу – сухоїдіння.

Нагадаємо, що правила посту не поширюються на літніх, дітей, вагітних, годуючих, а також тяжкохворих.