Три громади нашої області стали учасницями проекту з енергоефективності: Глибоцька, Новоселицька, Хотинська

Фахова підготовка енергоменеджерів, забезпечення матеріально-технічної бази для їх роботи, навчальні поїздки для запозичення кращих практик – гарні та актуальні для сьогодення компоненти проекту.
Підвищення енергоефективності, зниження витрат на енергоспоживання та ефективніше використання альтернативних джерел енергії планують запровадити в трьох громадах Чернівецької області.
Глибоцька, Новоселицька та Хотинська громада були відібрані для участі в проєкті «Співпраця задля впровадження систем енергоменеджменту в територіальних громадах Івано-Франківської, Чернівецької, Закарпатської областей», який реалізовує АГЕНЦІЯ РОЗВИТКУ ОТГ ПРИКАРПАТТЯ в рамках співпраці між українськими громадами та данським муніципалітетом Гульборгсунном за підтримки Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe.
Впровадження системи муніципального енергомоніторингу та енергоменеджменту вписане в стратегію розвитку Новоселицької громади.
«Справа ця файна. Впровадження системи енергоменеджменту дасть змогу провести аналіз, щоб врешті домогтися зниження рівня споживання енергії, а отже й витрат на енергопостачання. Це важливо у господарстві кожної громади», – зауважив Сергій Арсеній, заступник голови міської ради Новоселицька.
Хотин активно долучається до енергоефективних ініціатив. Тут ще в 2016 році приєдналися до Європейської ініціативи із збереження клімату “Угода мерів” і тим самим задекларували зменшення викидів СО2 через реалізацію комплексу енергоефективних заходів у всіх сферах життєдіяльності міста. Також розробили та активно втілюють “План дій сталого енергетичного розвитку міста Хотин до 2030 року”. Тепер ефективну практику енергозбереження планують розширити на всю громаду.
«Хотин – енергоефективне місто. Я представляю відділ житлово-комунального господарства, інфраструктури та енергоефективності Хотинської міської ради . У нас у відділі всі працівники є енергоменеджерами, хоча за освітою вони не є інженерами. В нашій громаді впроваджена система енергоменеджменту, здійснюється щоденний моніторинг. Тому ми готові ділитися своїм досвідом і здобувати новий», – відмітив Віктор Соколюк, начальник житлово-комунального господарства, інфраструктури та енергоефективності;
У Глибоцькій громаді вже кілька років проводять моніторинг споживання енергоресурсів, що дозволило дещо покращити ситуацію у сфері енергоефективності.
«Дякуємо за можливість взяти участь у проєкті. Тема для нас досить актуальна і важлива, тим більше в теперішній час. Маємо надію на позитивні зрушення в даному напрямку», – відмітив Анатолій Тімофті, заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів влади Глибоцької громади.