Близько 40 сіл на Буковині досі не мають сирен

Під час повномасштабної війни в області збільшували кількість сирен, наразі їх є 148, найбільше в місті Чернівці – зона покриття 100%. У Чернівецькій області триває модернізація системи оповіщення, яку не змінювали з часів радянського союзу. Про це розповів начальник управління цивільного захисту Чернівецької ОВА Олексій Гайдай.

«Стара система оповіщення давала можливість оповіщувати населення з блоків управління, які розміщувалися на базі наших старих підрозділів міліції. Модернізація цієї системи стартувала ще у 2020 році, але реальне її впровадження розпочалося вже під час повномасштабної війни. ДСНС розробила нову модель державної системи оповіщення і надала нам свої блоки та системи управління, які ми встановимо на наших місцях. Зараз відбувається тестовий режим – систему потрібно змонтувати, під’єднати до існуючих мереж, адаптувати до цифрової мережі», – розповів Сергій Гайдай. Нова система оповіщення покращить якість сигналу, буде цифровою та дасть можливість запустити сирени з кількох місць, на випадок відключення світла в окремих локаціях. Радянську ж вирішили не ліквідовувати до кінця війни.

Чи вся область має сирени?

Під час повномасштабної війни в області збільшували кількість сирен, наразі їх є 148, найбільше в місті Чернівці – зона покриття 100%. У громадах, де бракувало систем оповіщення, їх купили, отримали у подарунок, від волонтерів чи закордонних партнерів. Також під час війни на Буковині розробили механізм запуску сирен з ручного режиму – звичайної кнопки, для цього є відповідальні люди. Досі близько 40 сіл Чернівецької області без сирен. Там про загрозу «Повітряної тривоги» повідомляють аудіозаписи зі звуком сирени через колонки та дзвони у церквах.

Для тих, хто бажає отримати додаткові сповіщення про повітряну тривогу, створено єдиний Telegram-канал «Повітряна тривога», який дублює всі сповіщення застосунку.