Релігійна громада Свято-Покровського храму села Мамаївці постановила відзначати Різдво 25 грудня

Про це на своїй фб-сторінці повідомила заступниця керівника департаменту регіонального розвитку Чернівецької ОВА Христина Марчук, пише molbuk.ua

Сталося це сьогодні, 13 листопада.

“Релігійна громада Свято-Покровського храму села Мамаївці на своїх зборах одноголосно прийняла рішення перейти на новоюліанський календар (близький до григоріанського) та святкувати Різдво Христове 25 грудня, як і увесь цивілізований світ”, – написала Христина Марчук.


Вона зауважила, що церкви, які притримуються юліанського календаря, – здебільшого перебувають у сфері впливу РПЦ.

“А ви знали, що з 15 православних церков світу 10 прийняли новоюліанський календар (“новий” стиль), а 5 – залишились на юліанському (“старий” стиль). Здебільшого це церкви, які перебувають у сфері впливу РПЦ.

P.S Не просто позбуватися “тягаря традицій”, але це ще один крок на шляху до Європи, подалі від москви та “руского мира”, – зазначила чиновниця.

Як відомо, Православна церква України дозволила святкувати Різдво 25 грудня, якщо бажання висловлять настоятель та громада.
Рішення ухвалили на засіданні Священного Синоду Української православної церкви (Православної церкви України).

Зазначається, що підставою для ухвалення рішення стали численні запити від вірян і дискусія, що точиться всередині церкви та суспільства. Водночас ПЦУ зауважує, що цей крок дозволить вивчити “реальні церковні потреби в здійсненні найближчим часом календарних змін”.

Довідково

Як відомо, 7 січня православні церкви, а також УГКЦ святкують Різдво Христове за юліанським календарем. Римо-католицька церква, більшість протестантських церков і православних церков світу святкують Різдво 25 грудня.

Практично увесь світ живе за Григоріанським календарем, який визнали більш точним і доцільнішим, ніж Юліанський. Але деякі країни і релігійні течії і досі живуть за останнім. Україна в тому числі.

Новоюліанський календар — вдосконалена форма юліанського календаря, заснована на циклічному обертанні Землі навколо Сонця; тривалість року становить 365,242222 діб; містить 218 високосних років на 900 років. Календар розроблений сербським астрономом, професором математики й небесної механіки Белградського університету Мілутіном Міланковичем 1923 року.