За домашнє насильство та ухилення від сплати аліментів на утримання дітей, карається законом і настає кримінальна відповідальність

Згідно із ст. 126-1 Кримінального Кодексу України, домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи , настає кримінальна відповідальність.

Так, мешканець одного із сіл, систематично здійснював словесну суперечку із своєю дружиною, кричав, ображаючи її нецензурною лексикою, виганяв з будинку та погрожував побиттям. Внаслідок систематичного психологічного насильства потерпіла виявляє ознаки психічного розладу у формі розладу адаптації, тривожно-депресивний синдром, що підтверджується висновком судово-психіатричної експертизи. Під час судового розгляду обвинувачений визнав свою винну та щиро розкаявся.

Герцаївським районним судом обвинуваченого визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 126 -1 КК України, та йому призначено відповідне покарання.

Анатолій  ЧЕВКА Прокурор Герцаївського відділу  Чернівецької окружної прокуратури

Відповідно до ч. 1 ст. 164 Кримінального кодексу України злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів), а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні, карається законом.

Так, досудовим розслідуванням встановлено, що мешканець одного із сіл Чернівецького району, будучи батьком чотирьох неповнолітніх дітей, не дивлячись на наявність рішення суду про необхідність сплати прожиткового мінімуму аліментів щомісячно на кожну дитину, легковажно ставлячись до своїх обов’язків, допустив заборгованість зі сплати аліментів на загальну суму 133 239,50 грн.

Документів, які б свідчили про неможливість сплати обвинуваченим аліментів, до суду не були надані. Під час судового розгляду обвинувачений свою вину визнав повністю та щиро розкаявся у вчиненому кримінальному проступку.

Герцаївський районним судом обвинуваченого визнано винним у вчиненні, кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 164 КК України, та призначено покарання відповідно до закону.

Маріус ПОП Прокурор Герцаївського відділу  Чернівецької окружної прокуратури