За кримінальні правопорушення настає кримінальна відповідальність

У зв’язку із веденням воєнного стану на території України, випадки підроблення та використання завідомо підроблених офіційних документів з метою незаконного перетину через Державний кордон України є непоодинокими.

Так, мешканець однієї  з громад, достовірно знаючи про наявні обмеження на виїзд за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років, діючи умисно, вчинив злочин, пов’язаний із незаконним переправленням осіб через державний кордон України та підроблення і використання завідома підроблених документів.

Переслідуючи свій злочинний намір, вступив у попередню злочинну змову із особою, якому достеменно було відомо про тимчасові обмеження щодо виїзду військовозобов`язаних чоловіків з території України, та який мав намір незаконно перетнути державний кордон України з метою ухилення від військового обліку у воєнний час за грошову винагороду, для створення необхідних документів, які б надавали право на безперешкодний перетин державного кордону особі , не дивлячись на діючі обмеження воєнного стану. В подальшому, використовуючи соціальні мережі, громадянин надіслав свої персональні та паспортні дані для створення фіктивного трудового договору про працевлаштування останнього у якості найманого працівника, який надає послуги з міжнародних перевезень, що в свою чергу дає право на безперешкодний перетин державного кордону України у воєнний час для військовозобов`язаних чоловіків.

Далі, реалізовуючи свій злочинний намір, в період часу з 7 по 8 квітня 2022 року, використовуючи отримані раніше персональні та паспортні дані останнього, склав завідомо неправдивий документ – трудовий договір, до якого вніс недостовірні відомості про юридично значимий факт, а саме про перебування у трудових відносинах особу і відповідне підприємство на посаді водія.

В подальшому, обвинувачений та інші особи, зустрілись та в ході розмови підтвердили вчинення усіх дій, необхідних для безперешкодного перетину у воєнний стан державного кордону України, особі, який є військовозобов`язаним, в напрямку Республіки Румунія через КПП «Порубне».

В ході досудового розслідування між прокурором у кримінальному провадженні та підозрюваним за участю захисника укладено угоду про визнання винуватості.

Герцаївський районним судом обвинувачений визнаний винним у вчиненні злочинів, передбачених ч.3 ст. 332 КК України та ч.3 ст.358 КК України, та судом призначено відповідне покарання.

Максим Бежан начальник Герцаївського відділу Чернівецької окружної прокуратури