Чернівецького студента не випускають на навчання до Праги: мати в розпачі

Студента тепер можуть відрахувати за неявку на навчання

Чернівецького студента Даниїла, котрий в квітні цього року склав екзамени до іноземного вузу, не випустили на навчання до Праги.
Про це у Facebook повідомила його мати, Світлана Ткаченко.

“Ще в квітні ми переглянули перелік європейських університетів,які запрошували на навчання українських учнів. Вибір впав на Prague City University – філію Teesside University з Великобританії ,адже навчання там проводиться англійською. Це є невеликий приватний університет в серці Праги, де навчаються студенти із всієї Європи, а дипломи британського та чеського взірців”, – пише вона.

Далі починається історія, схожа на багато історій студентів, які вчаться за кордоном.

“Даниїла запросили приїхати в Прагу, щоб завершити процес вступу. В липні, після того, як він отримав свідоцтво про середню освіту (із одними «12») та золоту медаль, ми вирушаємо до Праги. На той момент йому ще 17 років.
В Празі ми пробули 2 тижні, залагодили всі справи. Нам провели чудову екскурсію університетом, познайомили з деякими викладачами. І – найголовніше – декілька разів переробляли документ про зарахування, для того, щоб він влаштував тут військомат.
І тут наступає найбільш драматичний момент. Нотаріус, яка допомагала нам в Україні, сказала фразу: «Не повертайтесь, бо ця держава щось придумає. Не довіряйте їй». Прошу запам’ятати”, – пише Світлана.

Проте, вони вирішили все таки повернутися на місяць, а назад в Чехію новоспечений студент повернутися вже не зміг.

“Місяць вдома пройшов чудово. Відсвяткували 18-річчя в колі родини, 80-річчя бабусі, разом поподорожували Західною Україною, адже справді в планах було їхати надовго.
І тут настає кульмінація. 28 серпня ми знову вирушаємо до Праги. Вирушаємо заздалегідь, за 3 тижні до навчання, щоб облаштуватись, плюс, у мене там робота з нашим американським партнером, я заміняю чоловіка, так як він невиїздний.
На пункті пропуску Шегині стається те, чого я ВЗАГАЛІ не очікувала. Спочатку у Даниїла питають про студентський квиток. Я пояснюю, що він першокурсник, студентський в процесі виготовлення, буде готовий за 2 тижні. “Ааа, то він поступив вже під час війни? Хто вам сказав, що він може покинути Україну?”, – йдеться у дописі.


Навіть після того, як Світлана з’їздила до Праги і привезла звідти студентський квиток сина, ситуація не змінилася.

“Мені видають студентський квиток Даниїла, з ним я повертаюсь додому. А тут свіжі новини : усне таємне розпорядження «не пускати» вже встигли зробити офіційним. Не пускати нікого із студентів, ні першокурсників, як мій Данік, ані тих, хто вже вчився декілька років.
Речник ДПСУ Андрій Демченко Andriy Demchenko виступає із вкрай «мудрою» заявою «Всі, кому треба було виїхати – вже виїхали». Це як????? Це він має на увазі всіх отих літніх «студентів», яких масово випустили???? У справжніх студентів навчання лише починається із середини вересня”, – пише мати студента.


Наразі жінка просить, щоб документи сина переглянули ще раз представники відповідних органів та все-таки дозволили виїзд, адже пари в навчальному закладі вже розпочалися.