До уваги буковинців! Компенсація за безкоштовне розміщення вимушених переселенців збільшиться удвічі

Сьомий місяць повномасштабної війни проти України змушує українців ставати внутрішньо переміщеними особами. Люди покидають своїх рідних, свої домівки, своє життя та їдуть у більш безпечні регіони країни в пошуках мирного неба над головою.

На жаль не всі внутрішньо переміщені особи мають змогу винайняти житло, а тим паче придбати нове житлове приміщення. Тому Урядом України було прийнято програму «Прихисток», завдяки якій українці мають можливість отримувати грошову компенсацію за безкоштовне тимчасове розміщення переселенців з тимчасово окупованих територій чи з зони бойових дій.

Нагадаємо, що Порядок компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб було затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 р. № 333. (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2022 р. № 977).

Цей Порядок визначає механізм компенсації витрат, що пов’язані з безоплатним тимчасовим розміщенням (перебуванням) внутрішньо переміщених осіб, які після введення Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні» воєнного стану перемістилися з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться воєнні (бойові) дії, або які перебувають/перебували в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), а саме Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької та Київської областей, м. Києва, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської областей.

Сума компенсації розраховується з урахуванням кількості днів, протягом яких житлове приміщення надавалося для розміщення внутрішньо переміщеної особи (далі – людино-день), з дня її розміщення, але не раніше дати взяття на облік ВПО відповідним органом або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (далі – Портал Дія).

Кількість людино-днів визначається шляхом додавання кількості ВПО, які проживали у житловому приміщенні власника, в кожний день місяця.

Сума компенсації за кожен людино-день визначається на рівні 14,77 гривні. Загальна сума компенсації на місяць на одну людину становить 443,10 коп. (14,77 х 1 (кількість ВПО) х 30 (кількість днів у місяці) = 443,10 коп.

Проте, 6 вересня 2022 року Урядом було авансовано збільшення компенсації за безкоштовне розміщення ВПО у двічі.

Передбачається, що з 01 жовтня 2022 року загальна сума компенсації на місяць на одну людину буде становити 29,54 кап. Тобто, громадянам України, котрі протягнули руку допомоги ВПО буде виплачуватись компенсація у розмірі 886,20 коп. на місяць.

На сайті https://prykhystok.gov.ua/ можна дізнатись порядок отримання компенсації, вирахувати суму даної виплати, знайти безкоштовне житло та стати донором проєкту «Прихисток».

Як отримати правову допомогу:

Звернутися за допомогою до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, телефон: (0372) 51-36-14. Електронна пошта: [email protected] Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово). Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua