Ревізія МіськШеп: виявлено нові фінансові зловживання в часи керівництва запроданців на суму понад 22 млн. гривень

Аудитори Буковини в ході ревізії Чернівецького міського комунального підрядного шляхово-експлуатаційного підприємства задокументували фінансових порушень на суму понад 22 млн. гривень

Фахівцями Управління Західного офісу Держаудитслужби в Чернівецькій області проведено ревізію Чернівецького міського комунального підрядного шляхово-експлуатаційного підприємства (далі – Підприємство) за 2019-2021 роки та січень-червень 2022 року, в ході якої встановлено фінансових порушень, що призвели до втрат на 9466,5 тис.грн. та інших фінансових порушень на 12779,1 тис.грн.

Як повідомляє пресслужба Управління Західного офісу Держаудитслужби в Чернівецькій області, так, внаслідок укладання додаткових угод про підвищення ціни одиниці товару до договорів на закупівлю енергоносіїв, палива та матеріалів з порушенням вимог законодавства, а саме без належного документального обґрунтування коливання ціни товару на ринку, підприємством зайво сплачено постачальникам 3 098,6 тис. гривень.

В результаті необгрунтованого відхилення найбільш економічно вигідної тендерної пропозиції, підприємством у 2019 році зайво сплачено 1352,5 тис. грн. за поставку 7000 т піску.

Внаслідок застосування завищених норм витрат палива на спеціальні транспортні засоби, зайво списано 85,5 т дизпалива на загальну суму 2064,7 тис.гривень.

Окрім цього, співставленням відомостей про роботу спецтранспорту, задіяного до надання послуг з утриманням внутрішньо-шляхової мережі вулиць, з даними GPS–трекерів встановлено факти внесення недостовірних даних до подорожніх листів щодо пройденого кілометражу та зайвого списання палива на 339,6 тис.грн. Як наслідок, було безпідставно списано 2378 куб.м технічної води, 102 т солі і 70 куб.м піщано-соляної суміші включених до актів здачі-приймання наданих послуг з поливання (миття) вулиць та посипання протиожеледними матеріалами на суму 229,3 тис. гривень.

У 2019 році без документального підтвердження виконання робіт було безпідставно списано 300,214 тон асфальтобетонної суміші на 706,3 тис.грн., яка більше 2-х місяців обліковувалась на залишку у підзвіті виконроба.

Також, внаслідок завищення обсягів та вартості виконаних ремонтно-будівельних робіт, Підприємством зайво сплачено підрядним організаціям 543,1 тис. гривень.

Через завищення в кошторисах до Договорів на утримання внутрішньо-шляхової мережі міста, та, відповідно, актах здачі-приймання наданих послуг за 2019-2021 роки розміру податку на землю у порівнянні із встановленою ставкою та фактичними витратами, зайво витрачено коштів міського бюджету в сумі 554,2 тис. гривень.

Непроведення в межах загального строку позовної давності претензійно-позовної роботи про стягнення з боржників сум боргу (дебіторської заборгованості) призвело до втрати активів на загальну суму 376,1 тис. гривень.

Ревізією встановлено факти списання матеріалів (щебеню та відсіву гранітного) в межах норм природних втрат при перевезенні транспортом та зберіганні на складі на загальну суму 202,1 тис.грн. без підтвердження факту нестачі, що суперечить нормам законодавства.

Також, ревізією встановлено інші фінансові порушення, а саме:

— 725,6 тис.грн. – понаднормативне списання 407,5 тонн солі та 36,5 тонн піску, внаслідок невірного застосування коефіцієнтів переводу ваги в об’єм при приготуванні піщано-сольної суміші, які проведеною інвентаризацією встановлено у наявності;
— 12053,5 тис.грн. – заниження в обліку вартості права постійного користування земельною ділянкою несільськогосподарського призначення.

За порушення законодавства з фінансових питань та законодавства про публічні закупівлі на двох осіб складено протоколи про адміністративне правопорушення. Матеріали ревізії для відповідного реагування передано до правоохоронних органів.