Черги фур до пункту пропуску “Порубне” продовжують розтягуватися аж від передмістя Чернівців

«Хто бере на обгін – відправляємо у кінець черги»: як проходить патрулювання у чергах із фур на «Порубному».

Черги фур до пункту пропуску “Порубне” продовжують розтягуватися аж від передмістя Чернівців. Тож деякі водії йдуть на хитрощі й уночі намагаються обігнати колег, аби скоріше наблизитися до кордону.

Кореспондентка “МБ” побувала в нічному рейді з начальником відділу нагляду управління “Укртрансбезпеки” в області Віталієм ПОНОМАРЕНКОМ та старшим інспектором Дмитром МАР’ЯНЧУКОМ і побачила, як це відбувається.

Їдуть селами та вулицями

Вечір п’ятниці, на годиннику 22:00. Разом з інспекторами їдемо на пункт пропуску “Порубне”. Черги починаються вже від Чернівців і тягнуться до самого кордону. Дорогою Віталій Пономаренко розповідає, як водії намагаються обганяти своїх колег.

– Ситуації бувають різні. Є водії, які обганяють колійку на трасі, а є ті, які намагаються об’їжджати селами та різними вулицями. Вони руйнують сільські дороги та порушують спокій місцевих. Коли зафіксовано факт обгону, зупиняємо такого водія та відправляємо аж у кінець черги, – розповідає начальник.

Дорогою до кордону бачимо, що водії фур відпочивають. У багатьох на кабінах висять яскраві жилетки помаранчевого або жовтого кольору. Це означає, що водій відпочиває. Проїжджаємо повз черги. І тут бачимо першого порушника, який захотів “вклинитися” в чергу.
Дмитро Мар’янчук зупиняє водія.

– Ваші документи: посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, дозвіл на перевезення, – каже Віталій Пономаренко.
Водій фури довго шукає документи, помітно нервує. Він – громадянин Румунії. Каже, що української не розуміє. Інспектори не розгубилися і знайшли перекладача.

За словами водія фури, він поспішає до Румунії, бо там чекають діти. Спочатку каже, що в нього двоє дітей, потім – що четверо, а насамкінець – що п’ятеро…

– З документами все гаразд, але він обігнав колійку, тому відправляємо у кінець черги, – каже В. Пономаренко.

За поведінкою водія помітно, що він добре розуміє українську, адже після фрази: “Відправляємо у кінець черги” розіграв цілу сцену.


– Ну, будь ласка, не відправляйте у кінець. Дома діти, треба їхати. Я не обганяв, будь ласка, – кричить.

Цей балаган тривав близько десяти хвилин. Після чого водій таки сів у фуру, почав рушати. Ми з Віталієм та Дмитром позаду супроводжуємо його.

І знову бачимо фуру, водій якої намагається виїхати з черги. Той, побачивши авто “Укртрансбезпеки”, різко вимикає габарити та глушить вантажівку. Попереднього водія далі супроводжують місцеві активісти, які стежать за порядком у черзі. Ми ж зупиняємося поблизу цього “хитруна”. Біля фури стоять двоє чоловіків, один розмовляє румунською, інший – українською.

– Він не обганяв, чого ви тут зупинилися, – запитує чоловік.

– Ви взагалі хто? – перепитує інспектор.

– Я його охоронець, він дав мені 200 гривень, а в кабіні його нема.

Проходимо до кабіни фури. Віталій Пономаренко стукає у двері – ніхто не відчиняє. Водієві вдалося б заховатися, якби не відчинене вікно. Світимо ліхтариком у лобове скло і бачимо, що місце для відпочинку застелене шторами. І тут В. Пономаренко помічає, що рука водія виступає з-за штори.

– Він є, ще й фуру припаркував так, що вона створює перешкоду для інших. Викликаємо поліцію, – говорить Віталій Пономаренко.

Через декілька хвилин під’їжджає екіпаж патрульної поліції. Водій виходить із кабіни. Запевняє, що нічого не порушував. Перевірили усі документи, патрульні склали протоколи. Все зайняло майже дві години.

Поки патрульні складали протоколи, до нас підійшов чоловік, який почав кричати румунською.

– Що ви від нього хочете? Відпустіть, я за нього відповідаю!!!

– Ви що взагалі тут робите у комендантську годину? – запитує поліцейський.

Чоловік почувши запитання, йде геть.

Організував схему супроводу

Як розповіли “МБ” водії, цей чоловік організував цілу схему супроводу фур повз чергу.

– Він місцевий, удає, що не розуміє української. Ця людина дуже добре влаштувалася. З одного водія бере від 300 євро, тому і метушився так, бо гроші отримує аж під самим кордоном. Є водії, які по вісім діб стоять на кордоні, а є такі, які за тиждень роблять по чотири ходки до Румунії, – розповіли чоловіки.

Водій фури запевнив, що його вантажівка зламана, і він не зможе поїхати в кінець черги. Так і завершилася ця історія.

Віталій Пономаренко додає, що водії фур що лишень не вигадують, аби об’їхати чергу.

– Одні кажуть, що діти вдома хворі. Інші на весілля поспішають, треті погано почуваються. Вистачає різного, але з цим боремося, – каже Віталій.

О 08:00 повертаємося додому, дорогою будимо водіїв фур сиреною “Укртрансбезпеки”.

– Робимо це для того, щоби розбудити водіїв. Адже якщо хтось спить, то в черзі утворюється так звана кишеня. Вона спричиняє розрив між
фурами, а хитрі і нечесні водії намагаються вклинитися туди вночі, – розповідає Дмитро Мар’янчук.

Віталій Пономаренко впевнений, що незабаром проблема великих черг буде вирішена.

– Незабаром відкриють два нових пункти пропуску – “Дяківці” та “Красноїльськ”. Також є плани побудувати сервісні зони, – підсумував В. Пономаренко.

За нічне чергування виявили п’ятьох хитрих водіїв фур, яких відправили у кінець черги.