Скандальне будівництво на вулиці Шептицького у Чернівцях: роботи призупинили, але замовник хоче отримати дозвіл від Мінкульту

У Чернівцях замовник на вулиці Шептицького, 7 призупинив будівництво. Також надіслав у Мінкульт документи з проханням надати дозвіл на будівництво. Про це у коментарі Суспільному сказав керівник колективного проєктно-кошторисного бюро побуту Ярослав Бляхарський.

За його словами, припис від Мінкульту надійшов 20 вересня. Роботи призупинили, допоки Мінкульт не вкаже, який дозвіл потрібен.

“Відреагували, звернулися до Мінкульту надати інформацію, який потрібен дозвіл, оскільки у приписі не вказано. Також не вказано, які норми статті закону про охорону культурної спадщини порушені та який вид робіт потрібно зупиняти”, — сказав замовник.

Також у приписі підрядника та замовника зобов’язали надати пояснення щодо порушення закону про охорону культурної спадщини. За словами Бляхарського, пояснення підготували та відправили 22 вересня.

“2 вересня ми звернулися до Мінкульту з усіма документами для дозволу. Ми надсилаємо ці документи з 2018 року. Але відповіді поки не надійшло, лише припис”, — сказав замовник.

19 вересня Міністерство культури надало припис про негайне припинення будівництва будинків та паркінгу на вулиці Шептицького у Чернівцях. Це пов’язано з тим, що роботи проводять в історичному ареалі без дозволу міністерства.

Що відомо

12 вересня мешканці будинків на вулиці Шептицького виходили на пікет проти будівництва двоповерхівок на Шептицького, 7. Вимагали у міської ради та Міністерства культури заборонити зведення будинків.

14 вересня стало відомо, що у Міністерстві культури не надавали дозвіл на проведення будь-яких робіт на вулиці Шептицького, 7. Також до міністерства не надходили звернення та листи щодо видачі дозволів на проведення будь-яких робіт від підрядника, проєктувальника та замовника, які вказані на стенді будівництва.

У 2007 році виконавчий комітет ухвалив рішення здати в оренду ділянку на Шептицького, 7, де розташовувався майданчик для занять спортом учнів трьох навчальних закладів. Спершу в проєкт забудовника передбачалась реконструкція існуючої споруди проєктно-кошторисного бюро.

Згодом інвестору вдалось розширити земельну ділянку до 15 сотих, на проєкті забудови з’явилось вже два об`єкти: це колишня триповерхова будівля проєктно-кошторисного бюро побуту, а також будівля у сім поверхів з підземним паркінгом на території колишнього майданчика.

Мешканці навколишніх будинків зверталися за допомогою до правозахисників, писали петицію та у 2019 році зверталися до Міністра освіти й науки України.