Чоловіки, в яких з’явилася третя дитина, зможуть демобілізуватися — новий закон

Верховна рада ухвалила закон, який передбачає, що батьки, у яких третя дитина народилася під час військової служби, мають право на демобілізацію. Про це повідомив один із авторів документа представник “ЄС” Олексій Гончаренко. “За” проголосував 331 народний депутат.

Співавторами закону 7678 щодо віднесення до підстав звільнення з військової служби наявності у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років стали народні депутати Роман Костенко та Сергій Рахманін.

Тепер документ має підписати президент Володимир Зеленський.

“Ті чоловіки, які мають на утриманні трьох дітей, не підлягають мобілізації. Але якщо батько вступив до лав ЗСУ, а третя дитина народилася вже після цього — раніше він не мав права на демобілізацію”, — пояснив Гончаренко.

За його словами, у перші дні повномасштабного вторгнення багатодітні чоловіки були мобілізовані до лав ЗСУ. Вони мали право призиватись за власним бажанням, але на практиці це працювало не всюди, додав депутат.

“А деякі, розуміючи колосальну небезпеку, яка нависла над державою, свідомо відмовились від відстрочки – і теж мобілізувались. Але зараз вже мають повертатись до своєї багатодітної родини”, — зазначив Гончаренко.

За словами Гончаренка, він запропонував додати до закону ще одну причину для звільнення з військової служби під час воєнного стану: наявність у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років.

“Тож, якщо дитина народилась вже під час служби, або сімейні обставини змушують повернутись, то військовий матиме право на демобілізацію”, — пояснив нардеп.