Управління ДМС у Чернівецькій області інформує!

Терміни оформлення паспортів в умовах воєнного стану.

Чи варто під час воєнного стану оплачувати підвищену суму адміністративного збору за термінове оформлення – 10 робочих днів для ID-картки та 7 робочих днів для паспорта для виїзду за кордон – якщо терміни виготовлення паспортних документів порушуються? Такі запитання нерідко надходять від отримувачів міграційних послуг на «Гарячу лінію» УДМС у Чернівецькій області.

Ні для кого не секрет, що в умовах воєнного стану логістичні канали доставки готових документів до органів та підрозділів ДМС можуть працювати з порушенням графіків. Відповідно, можливі порушення встановлених законодавством строків оформлення паспортів, що однак, не є порушенням законодавства.

Нагадаємо, що статтею 64 Конституції України, статтями 12-1, 20 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні», постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 р. № 165 «Деякі питання реалізації прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб»  передбачено порушення строків надання адміністративних послуг суб’єктами їх надання.

Тому кожного відвідувача працівники органів міграційної служби обов’язково інформують особисто про можливі затримки з виготовленням та доставкою документів. Водночас, єдине в країні підприємство з друку цінних паперів – Поліграф-комбінат «Україна» – намагається максимально наблизити терміни виготовлення паспортів  до нормативних вимог.

Наразі, станом на поточну дату, паспорти у терміновому режимі оформлення друкуються до календарного місяця, у звичайному – до двох місяців.

 

Правила оформлення документів для громадян з тимчасово окупованих територій.

Правила оформлення біометричних документів (паспорт для виїзду за кордон та ID-паспорт) є єдиними для всіх громадян України і затверджені постановами Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 302 (ID-паспорт) та від 7 травня 2014 р. № 152 (паспорт для виїзду за кордон).

Важливим етапом оформлення будь-якого документа є ідентифікація особи, без якої жодна особа не може бути документована. Рішення щодо оформлення документа або про відмову в його оформленні приймається за результатами ідентифікації та перевірки належності особи до громадянства України.

Документи на оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон подаються до будь-якого підрозділу міграційної служби, незалежно від реєстрації місця проживання.

Документи на оформлення першого ID-паспорта можуть подавати:

– Всі громадяни України – відповідно до реєстрації місця проживання;

– Особи, зареєстровані як ВПО, подають документи відповідно до місця фактичного проживання, зазначеного у довідці ВПО;

– Особи, зареєстровані на території Криму – до будь-якого підрозділу ДМС за місцем фактичного перебування;

– Особи, зареєстровані в ОРДЛО, які не мають довідки про реєстрацію ВПО – до будь-якого підрозділу ДМС на території відповідної області, де зареєстровано особу.

Управління ДМС у Чернівецькій області