За сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України – до кримінальної відповідальності

Вчинення злочинів, передбачених ст. 332 КК України, а саме незаконного переправлення осіб через державний кордон України, є непоодинокими.

Так, досудовим розслідуванням встановлено, що мешканець однієї                       з громад, достовірно знаючи про наявні обмеження на виїзд за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років, діючи умисно, вчинив злочин, пов’язаний                                  із незаконним переправленням осіб через державний кордон України.

З метою реалізації свого злочинного умислу, направленого                          на  сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України, він разом з іншими особами, які добре орієнтуються на місцевості                  в прикордонній зоні Чернівецького району Чернівецької області, в тому числі                  і в місцях лінії розмежування державного кордону України та Республіки Румунія, в період часу до 10.06.2022 підшукали трьох осіб з числа громадян України, яким достеменно було відомо про вищевказані тимчасові обмеження щодо виїзду чоловіків віком від 18 до 60 років з України, та які бажали незаконно перетнути державний кордон України, завчасно обумовили із вищезазначеними особами порядок незаконного переправлення через державний кордон України, повідомивши, вартість такого переправлення,                     а саме: 1000 доларів США з однієї особи, після чого визначили спосіб надання таких коштів.

В подальшому, обвинувачений та інші особи, які діяли відповідно до попередньо узгодженого плану, а також у відповідності до визначеного часу             та місця незаконного переправлення осіб через державний кордон України, використовуючи транспортний засіб, перевезли зазначених вище осіб                                в одне з прикордонних сіл Чернівецького району.

Прибувши в зазначений населений пункт, обвинувачений та інші особи провели інструктаж особам, яких мали на меті незаконно переправити через державний кордону України, координуючи свої дії та підтримуючи між собою зв’язок за допомогою радіостанцій, пішки провели даних осіб до лінії розмежування державного кордону України та Республіки Румунія. Цього                  ж дня вони затримані співробітниками прикордонної служби.

Таким чином, особам не вдалося ні незаконно перетнути державний України, ні отримати кошти за це. Натомість, винні особи притягнуті                             до передбаченої законом відповідальності.

Під час судового розгляду кримінального провадження між прокурором та обвинуваченим за участю адвоката укладена угода про визнання винуватості. Глибоцьким районним судом обвинувачений визнаний винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України, тобто в сприянні незаконному переправленню осіб через державний кордон України, вчиненому щодо декількох осіб, з корисливих мотивів, та судом призначено покарання відповідно до закону.

 Дмитро Волков прокурор Глибоцького відділу  Чернівецької окружної прокуратури