У травні громадянин Буковини перетнув кордон з румунським паспортом: коли захотів повернутися в Україну – його оштрафували

У травні цього року буковинець перетнув кордон із румунським паспортом через пункт пропуску “Порубне”. Коли захотів повернутися, то прикордонники виявили, що він є громадянином України, тому не мав права виїжджати під час дії воєнного стану.

Як йдеться у постанові Глибоцького районного суду, чоловіка оштрафували.У документі повідомляється, що 22 серпня на пункті пропуску “Порубне” на в’їзд до України було виявлено українця, який 18 червня цього року незаконно перетнув кордон – пред`явив закордонний паспорт громадянина Румунії.

“Чоловік порушив вимоги ст.ст.9, 12 Закону України “Про Державний кордон України” та пп.1 ст.15 Закону України “Про Правовий статус іноземців та осіб без громадянства”, – йдеться у постанові.

Суд вирішив оштрафувати чоловіка. У Глибоцькому районному суді додали, що “незважаючи на принцип єдиного громадянства (п.1 ч.1 Закону України “Про громадянство”), законодавством України не передбачено відповідальність за отримання громадянином України громадянства (підданства) іншої держави та правових наслідків в такому випадку для громадянина України чинним законодавством не передбачено”.

Тому чоловіка притягнули до відповідальності не за наявність у нього громадянства іншої держави, а саме за перетин Державного кордону України без відповідних документів.

На чоловіка наклали адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 3 400 гривень.

Також на користь держави з нього стягнули судовий збір у розмірі 496 гривень.